KrF-leder Knut Arild Hareide har stilt ultimatum om asylbarna. Partiet krever at sakene til returnerte asylbarn fra i fjor høst må vurderes på nytt.

- Vi har gitt et utrolig tydelig signal til regjeringen om at de må rydde opp overfor asylbarna. Og ja, jeg har forståelse for at dette oppfattes som et ultimatum, sa Hareide på Politisk kvarter i NRK mandag morgen.

Til VG fredag uttalte han at han "må ta de politiske konsekvensene av det" hvis kravet ikke blir hørt.

Fremskrittspartiets stortingspolitiker Jan Arild Ellingsen legger ikke skjul på at Hareides ultimatum vil bli svært dårlig mottatt i Frp.

- Kravet vil utløse en ny storm i partiet, sier han til DN.

 - Kniv i ryggen

I begynnelsen av februar mente stortingspolitikeren at Venstre og KrF bare kunne glemme ønsket om å hente utsendte asylbarn tilbake til Norge.

- Det vil være som å kjøre en kniv i ryggen på oss. Vi har en justisminister som har stått skolerett for kontrollkomiteen. Hvis de nå skal tvinge ham til å ta asylbarna tilbake, så er det ensbetydende med å korsfeste hans politiske ståsted, uttalte Ellingsen til Bergens Tidende.

Ellingsen avviser også blankt ideen om å la utsendte barn komme tilbake til Norge under behandlingstiden.

 - Jeg mener fortsatt at KrF ikke bør få gehør i denne saken. Hvis det likevel ender med en ny vurdering er det en forutsetning at asylbarna ikke blir sendt til Norge under behandlingstiden, sier Ellingsen til DN.

Trekker på skuldrene

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari mener KrF prøver å gi inntrykk av at partiet har en avtale som de faktisk ikke har med regjeringspartiene.

 - Jeg forholder meg til samarbeidsavtalen. Der står det ingenting om å hente barn tilbake til Norge. Alle saker må behandles etter gjeldende lover og forskrifter, og slik har det vært hele tiden, Keshvari.

 Han mener det ikke er naturlig å gi en forskrift tilbakevirkende kraft.

- Jeg tolker Hareides uttalelse som et politisk utspill og ikke et krav.  Vi har ikke mottatt noe ultimatum, og derfor trekker jeg på skuldrene av Hareides utsagn.

Venstre utrykker ikke mistillit

Venstres stortingsgruppe fremmer kraftig kritikk mot justisminister Anders Anundsen (Frp) for hans håndtering av asylbarnsaken, men uttrykker ikke mistillit mot statsråden. Så langt har Ap og Senterpartiet støttet mistillitsforslaget, som dermed ikke har flertall. Men også Venstre mener at de utsendte barna bør få sakene sine behandlet på nytt.

Frps nestleder Per Sandberg vil ikke kommentere asylbarnsaken overfor DN. Statsminister Erna Solberg  beskriver striden om asylbarna som «en pågående diskusjon».

 – Vi har et par saker som er vanskelige fordi man har vært uenige. Når det gjelder asylbarna er vi jo ikke egentlig politisk uenige. Her har vi laget ny politikk. Men vi har en uenighet på et punkt, nemlig om det er naturlig å gi en forskrift tilbakevirkende kraft, sier hun.

Uten å bekrefte at det pågår forhandlinger, sa Solberg mandag at Hareide vil være den første til å få svaret på KrFs krav.

 - Jeg har planer om å svare Hareide og KrF –og ikke kommentere saken her, sier Solberg. Venstres stortingsgruppe fremmer kraftig kritikk, men vil ikke være med på mistillit mot statsråd Anders Anundsen (Frp).

Les også

Ber om mer Frp-bråk dnPlus

Per Sprellmann dnPlus  

Sandberg, Syriza og stemmene

  Frp tar Anundsen i forsvar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.