Fremskrittspartiet vedtok søndag ettermiddag partiets regjeringsstrategi. Det er dårlig nytt for Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide.

Men KrF-lederen går nå lenger enn han har gjort tidligere i å åpne for at KrF kan komme til å støtte budsjettet til en Høyre/Frp-regjering, og på den måten bidra til at Frp kan fortsette i regjering.

– Vi har sagt at vi i en slik situasjon vil innta en opposisjonsrolle. Og vi vil da være opptatt av å få gjennomslag for vår politikk, sier Hareide til DN.

– Du ser for deg at dere kan støtte budsjettet til en Høyre/Frp-regjering?

– Det vil avhengig av hvor mye politisk gjennomslag vi får. Det mest sannsynlige er at vi inntar en opposisjonsrolle. Vi satt i opposisjon til Brundtland-regjeringen, men vi fikk i enkelte år fremforhandlet budsjettavtaler med den regjeringen, svarer Hareide.

Flytter seg ikke

Frp-landsmøtet slo søndag fast at partiet ikke vil støtte en regjering de selv ikke er med i og vedtok:

«Fremskrittspartiets landsmøte forutsetter at regjeringen etter valget blir sittende inntil Stortinget har et flertall som støtter en annen regjering.»

Frp-leder Siv Jensen sier at den store forskjellen fra fire år siden er at Frp allerede sitter i regjering og akter å fortsette med det.

– Det denne resolusjonen fastslår er at vi står fast ved vår regjeringsstrategi. Det som er nytt er at vi nå i motsetning til for fire år siden, sitter i regjering. Vi er i regjering og det er utgangspunktet for hva som skjer etter valget, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Dermed må KrF og Venstre aktivt gå inn for å felle en Høyre/Frp-regjeringen hvis de skal presse Frp ut av regjeringskontorene.

Erna Solberg avgjør

Både Fremskrittspartiet på den ene siden og KrF og Venstre på den andre siden, setter sin lit til Erna Solbergs vurderinger etter valget.

Fremskrittspartiet forholder seg til avklaringen fra Høyre-leder Erna Solberg at hun ikke vil kaste noen ut av regjering, men invitere alle de fire borgerlige partiene inn i regjering.

KrF-leder Knut Arild Hareide tror Solberg kan komme til å vurdere situasjonen annerledes etter valget. Han er tydelig på at KrF ønsker en regjering med Høyre, KrF og Venstre.

– Jeg tror det vil bli en ny dynamikk hvis Venstre og KrF til sammen blir større enn Frp. Så vil situasjonen igjen avhenge av hvordan Høyre tenker. Mitt poeng er at en sentrum/Høyre-regjering vil være mer robust, sitte mer sikkert og vil ha flere muligheter enn en blåblå regjering. Vi så det i høst. Hadde det ikke vært for samarbeidsavtalen, så kunne regjeringen lett ha røket på budsjettet, sier Hareide.

Han viser til at Bondevik-regjeringen uten Frp kunne søke vekslende flertall til begge sider i Stortinget. 

Hovedfiende

Frp åpner for regjeringssamtaler med KrF og Venstre, men det må da skje ved at KrF og Venstre eventuelt danner regjering sammen med Høyre og Frp.

Fremskrittspartiet avviser tanken om at regjeringsforhandlinger kan ende med en borgerlig regjering der Frp ikke deltar.

Fremskrittspartiet peker også på hvilket parti som er fienden.

«Fremskrittspartiet går til valg mot Arbeiderpartiet og for en regjering med Frp.»

Frp slår også fast hva som vil skje dersom det blir en borgerlig regjering uten Frp:

«En ikke-sosialistisk regjering uten Frp vil myke opp innvandringspolitikken, øke avgiftene og redusere investeringene til veier.»

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, tolker Frp-uttalelsen som at Frp vil tviholde på makten.

– Jeg har vondt for å se hvordan KrF og Venstre skal få kastet Frp ut og erstattet dem med seg selv. Det virker som et lite troverdig scenario. Det er jo ikke veldig sannsynlig at Frp blir mer samarbeidsvillig med KrF og Venstre etter at de eventuelt er kastet ut av regjering, sier Giske.

– Baner forslaget vei for en Ap-styrt regjering ved at en setter en stopper for KrF og Venstre?

– Jeg tror heller det forteller at det bare er et rødgrønt flertall som kan gi stabil styring, svarer Giske og legger til:

– Jeg utelukker ikke at Kristelig Folkeparti kan skifte side.

– I vedtaket fra Frp står det flere steder at Arbeiderpartiet vil bidra til å myke opp innvandringspolitikken. Stemmer det?

– Nei. Vi har vært med på innstramningene Stortinget har vedtatt. Vi mener Norge er tjent med en bredest mulig enighet i asyl- og innvandringspolitikken. Vi vil føre en streng, rettferdig og human innvandringspolitikk, svarer Giske.(Vilkår)