Knut Arild Hareide åpner for at KrFs landsstyre allerede fredag kan komme til å gjøre sitt valg om partiet ønsker å gå inn i en Høyre/Frp/Venstre-regjering eller åpne opp for et regjeringsskifte med Arbeiderpartiet.

– Har du noe personlig imot å sitte i regjering med Jonas?

– Nei.

– Har du noe personlig imot å sitte i regjering med Siv?

– Nei.

– Hvis du personlig ikke har noe imot å sitte i regjering med Siv Jensen, betyr det også at du kan gå inn i regjering med Frp med deg som KrF-leder?

Kjetil B. Alstadheims skisse: Evangeliet etter Knut Arild dn+

– Når vi begynner prosessen nå ser vi på de fleste muligheter, og jeg har ikke tenkt å utelukke muligheter, sier Knut Arild Hareide til DN.

I Hareides bok «Det som betyr noe», som ble lansert tirsdag denne uken, kommer KrF-lederen med sterke karakteristikker av hvor stor forskjell det er på KrF og Frp: «Det har smertet mange trofaste KrF-ere at vi har samarbeidet så tett med en regjering der Fremskrittspartiet spiller en så viktig rolle.»

Hareide slår fast i boken at Frp ligger langt fra KrF når det gjelder «inkludering og respekten for menneskeverdet, solidariteten med sårbare, kampen for en mer rettferdig verden og forvalteransvaret for natur og miljø.»

KrF-lederen sier imidlertid at boken ikke kan tolkes som at han personlig ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Noen vil furte

– Så det er en feil tolkning de siste dagene at boken er et bevis på at du vil til Ap-leder Støre?

– Denne boken tegner et bilde av hvilke saker som er viktige for meg og KrF, og ett av 13 kapitler handler om samarbeid. Jeg har ikke skrevet denne boken for å kortslutte en prosess, mine råd og tanker vil jeg gi mitt parti. Men den prosessen vi nå skal gjennom med ulike alternativer blir en mer krevende prosess. Når vi snart skal ta et valg, blir det et valg ikke alle vil være fornøyd med, sier Hareide.

Ikke kabinettspørsmål

– Når du personlig ikke har noe i imot å sitte i regjering med Siv Jensen, da betyr det at du kan leve med at partiet bestemmer seg for å gå i regjering med Frp?

– Jeg har ikke noe personlig imot å sitte i regjering med Siv Jensen, men jeg vil ikke gå inn nå og svare på alle eventualiteter.

– Du vil ikke svare på om du som partileder kan gå inn i regjering med Frp?

– Jeg tenker at partiet skal ta beslutning. Jeg må akseptere den beslutningen partiet tar. Jeg vil være med videre.

– Selv om de tar en beslutning om KrF i regjering med Frp?

– Ja. Men dere vet ikke hvilket råd jeg skal gi partiet.

– Skriver vi noe feil hvis vi skriver at du som partileder kan leve med at KrF går i regjering med Frp?

– Nei, det gjør dere ikke. Jeg er åpen for ulike alternativer. Jeg kommer til å si mer på fredag. Vi har to landsstyremøter i høst, 28. september og 9.–10. november. Vi kommer til å diskutere prosessen på fredag, og det kan være beslutningen tas i november, men det kan også bli justeringer på prosessens tidshorisont, sier Hareide til DN.

Holder tett

– Hvor mange vet hva ditt råd vil bli?

– Det er ikke mange.

– Kommer du gi et klart råd?

– Det er nå en gang slik at du gir et råd på et tidspunkt, et råd med ulike nyanser, og det er et levende spørsmål helt frem til jeg gir det rådet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var med på Wall Streets bonusfest – endte opp som bartender på Harry´s
- Mange penger å tjene. Og å tape.
01:22
Publisert: