Miljøpartiet De grønne ble kommunevalgets store vinner, og ligger på vippen i blant annet Oslo. På landsbasis ligger partiet an til en oppslutning på 4,2 prosent i kommunestyrevalget, når 99,9 prosent av stemmene er opptalt. Det er en fremgang på 3,3 prosentpoeng fra 2011-valget.

Partiet har gått til valg på å skulle «farge Norge grønt», og forsikrer at det hverken tilhører høyre- eller venstresiden i politikken.

Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Strøm, er ikke overbevist.

-  MDG har kalt programmet sitt det grønne skiftet, men det ligner mer på et tragikomisk skifte, sier Strøm.

- Det tragiske er at de ikke gjør nok for det globale klimaproblemet. Komisk fordi de foreslår så mye rart, for eksempel at de vil innføre lokale valutaer og bytteøkonomi, sier professoren.

Sjekk valgresultatene i din kommune her

Ifølge MDGs program vil partiet støtte forsøk med lokale valutaer. Formålet med lokale valutaer er å gjøre det lettere for folk å bytte ting. Strøm er skeptisk.

-Håpløse forslag

- Lokale valutaer og bytteøkonomi er håpløse forslag. Jeg lurer på hva en professor skal bytte fra seg for å få litt mat og vin. Bytteøkonomi var noe som var tilstede før den industrielle revolusjon, sier Strøm.

Se hva MDGs toppkandidat i din kommune svarer i DNs valgportal

Det Strøm mener er den tragiske delen av MDGs program, handler om miljøpolitikken.

- Jeg tror ikke de de får til så mye når det gjelder klimaproblemer. Det er fint med flere sykkelstier og grønne lunger, bevare meg vel. Men hvis de skal få gjort noe som monner for klimaet, må de kjøre hardt i internasjonale forhandlinger. Hvis vi skal kline til, utover hva andre land gjør,  må vi slå et slag for høyere CO2-avgifter i Norge , sier Strøm.

MDGs mål om å dempe forbruksveksten og å sørge for at all produktivitetsvekst tas ut i form av fritid istedenfor lønn, er lite målrettet for å dempe utslippene, mener Strøm.

- Det er ikke akkurat svar på klimaproblemet. Økonomenes svar er å straffe direkte forurensende utslipp og konsentrere seg om det, sier Strøm.

Han etterlyser også en forklaring fra MDG på hvordan de skal gjennomføre målet om null lønnsvekst og at produktivitetsvekst skal tas ut i lavere arbeidstid.

- Hvordan de skal få det til, vet jeg ikke. Skal de instruere organisasjonene i arbeidslivet, spesielt fagforeningene, sier Strøm.

MDGs talsperson og ene stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, tar kritikken fra Strøm med stor ro.

1000 kronersavgift

- Økonomene burde lese statsbudsjettforslaget vårt. Der foreslår vi 1000 kroner per tonn i  CO2-avgift. Problemet med mange norske økonomer er at de ikke er særlig offensive i praksis med tiltakene de sier virker, sier Hansson.

Han avviser også  kritikk mot effekten av MDGs politikk på norsk velferdsnivå.

- Hvis folk tror at den største velferdsutfordringen kommer fra at vi utfordrer oljeøkonomien, har de skjønt fint lite sammenlignet med velferdskostnadene  som vil komme med to-tre graders global oppvarming  over kort tid, sier Hansson.

- Se bildene fra valgkvelden her:

 

DN Direkte: Reaksjoner og oppsummering etter valget

Les også på DN.no:

Noma stenger

Norwegian pekes ut som flyversting i Sverige

DNtv: Slik velger du riktige sko

Slik velger du riktige sko
Hvilke sko skal man kjøpe?
02:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.