Statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol holdt pressekonferansen fredag formiddag, den første etter regjeringsskiftet. Til stede var også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Regjeringen legger nå opp til at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose.

«Kommunene er allerede i gang med å gi oppfriskningsdose av koronavaksinen til personer over 65 år. Regjeringen planlegger for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose», heter det i en melding.

– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år fremover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre sier de under 65 år vil få tilbud om en tredje oppfriskingsdose over nyttår.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom, og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), ifølge NTB.

Næringen støtter økt bruk av koronasertifikat

Kommunene får mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat, blant annet for restauranter, uteliv og kulturarrangementer.

Regjeringen får støtte for dette fra næringen.

– Virke mener det er riktig å bruke koronasertifikat innenlands og en tredje vaksinedose som tiltak for å bekjempe koronasmitte. Vi må bruke de virkemidlene vi har for å holde samfunnet mest mulig åpent og samtidig unngå å ramme virksomhetene som lever av å samle folk, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen.

Uvaksinert helsepersonell skal nå testes og skal bruke munnbind, og uvaksinerte nærkontakter får plikt til å teste seg, selv om de er symptomfri. Det betyr at alle nærkontakter over 18 år må teste seg hver dag med hjemmetest, eller annenhver dag med PCR-test.

Regjeringen gjør også endringer i innreisereglene for flere land og regioner.

I en pressemelding skriver helse- og omsorgsdepartementet at det innføres krav om «innreisekarantene ved innreise fra Andorra, øygruppen Balearene tilhørende Spania, regionen Midtjylland i Danmark, regionene Centrala Tavastlands, Södra Karelens og Östra Savolax i Finland, og regionene Gävleborg og Örebro i Sverige».

Pressekonferansen kommer samtidig som at helsetjenesten, som i Tromsø, Bergen og Trondheim, melder om kapasitetsproblemer på grunn av økt smitte.

Kjerkol beskriver de nye tiltakene som lite inngripende, men at de er nødvendige for å slippe å innføre inngripende tiltak.

– Vi har en normal hverdag, med økt beredskap, sier Kjerkol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.