Mandag ble det registrert 831 nye smittetilfeller i Oslo. Det er det høyeste antall tilfeller som er registrert noensinne i hovedstaden.

– Det er en krevende situasjon som skaper uro og bekymring, sa byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse tirsdag.

Han fremhevet samtidig at hvis man bare hadde sett på innleggelse- og dødstall så hadde han trolig ikke stått der i dag, da de er mindre dramatiske enn de høye smittetallene.

– Omikron-varianten spres nå i verden og den er trolig allerede i Norge. Dette får konsekvenser for håndteringen i Oslo, sa Johansen.

Han varslet at Oslo kommune hever beredskapen til nivå tre, som er den høyeste beredskapen i kommunen.

– Det betyr blant annet at vi setter sentral kriseledelse for å sikre effektiv informasjonsdeling og koordinering av vår innsats, sa byrådslederen.

Vurderer munnbindpåbud

Byrådet i Oslo overvåker munnbindbruken og vurderer å innføre et påbud, opplyste Johansen.

Han viser til kommunen i forrige uke anbefalte folk å bruke munnbind på kollektivtrafikken i Oslo.

– Vi vet vi går inn i en periode med trengsel både på kjøpesenter, i butikker og på kollektivtrafikk. Bruker du munnbind, kan du beskytte deg selv og andre. Vi overvåker nå munnbindbruken. Dersom anbefaling ikke er nok, vil vi løpende vurdere å innføre et påbud, sa Johansen.

I sitt siste faglige grunnlag til regjeringen oppfordrer Helsedirektoratet kommuner med økende smittepress om å anbefale at folk reduserer antall nærkontakter. De ber også kommunene om å vurdere påbud om begrensninger av antall personer på arrangementer.

Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer overfor Aftenposten at det er Oslo selv som må komme med de tiltakene de mener er riktige.

I forrige uke kom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med en anbefaling om at alle innbyggerne igjen bruker munnbind i kollektivtransporten, på kjøpesentre, i butikker og i taxi.

Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg gikk i forrige uke ut i Avisa Oslo og ba byrådet om å i stedet innføre krav om munnbind og å oppfordre folk til å holde avstand. Hun ba også om at det vurderes å innføre koronapass ved julekonserter og lignende arrangementer.

Nasjonale tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte tidligere tirsdag en rekke nasjonale påbud og anbefalinger for å redusere trykket helsetjenestene:

  • Hvis du bor sammen med en som har fått påvist koronasmitte, må du heretter sitte i karantene til du har fått negativt testsvar. For å slippe karantene, må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i sju dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test.
  • Er du selv smittet, må du holde deg isolert i fem dager i stedet for to. Du må også ha vært feberfri i 24 timer.

Dette kommer på toppen av tiltakene rettet spesifikt mot personer som tror de kan være smittet av den nye koronavarianten, omikron.

I tillegg til strengere regler for karantene og isolasjon, ba Støre kommunene til å sette 400.000 vaksinedoser i uke, i utgangspunktet ut april neste år. Målet er at hele den voksne befolkningen skal bli vaksinert med en tredje dose før påske.

Anbefaler munnbind

I tillegg kom regjeringen med en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtrafikk, taxi og på kjøpesentre hvor det ikke er mulig å holde avstand, samt i kontakt med ansatte i helsevesenet.

Anbefalingen om å teste skoleelever i områder med økende smittespredning ble videreført.

Støre varslet at regjeringen også jobber med nye innstramminger i grensereglene. Dette vil det komme mer informasjon om senere tirsdag, sa han.

– La det ikke være noen tvil – regjeringen er beredt til å iverksette nødvendige tiltak raskt dersom situasjonen tilsier det og vi har solid faglig dekning, sa Støre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.