På en pressekonferanse tirsdag klokken 16.00 la statsminister Erna Solberg frem planene for veien videre, og hvilke tiltak Norge skal leve med etter påske. Hun la frem syv tiltak:

  • Fra 20. april vil landets barnehager åpne opp.
  • Fra 27. april skal elevene på 1.-4. trinn tilbake på skolen og i SFO. Regjeringens ambisjon er et alle elver skal komme tilbake på skolen før sommeren.
  • Fra 27. april gjenåpnes videregående skole for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2, dersom det kan gjøres på smittevernfaglig forsvarlig måte.
  • Fra 27. april åpnes det også for at studenter som er helt i slutten av sine gradsstudier, og som er helt avhengig av utstyr på lærestedet, kan komme tilbake til universiteter, høyskoler og fagskoler. Det samme gjelder ansatte i rekrutteringsstillinger som er i sluttfasen av sine prosjekter.
  • Fra 20. april vil én-til-én helsetjenester som psykologer, optikere og fysioterapeuter kunne gjenoppta en større del av virksomheten sin.
  • Senest fra 27. april vil det åpnes for én-til-én tjenester som frisør, massasje og hudpleie. Alle skal få tid til å sette seg inn i standardene, forberede seg godt og sørge for at de har nødvendig smittevernutstyr.
  • Fra 20. april vil det også åpnes for at folk kan overnatte på hytta sin. Oppfordringen om å begrense unødvendige fritidsreiser gjelder fremdeles. Regjeringen vil fortsatt holde bevegelsesmønsteret og smitten nede.

Forsiktig optimisme

Pressekonferansen kommer etter at Bent Høie mandag erklærte at koronaepidemien nå er under kontroll. De ferskeste tallene fra Folkehelseinstitutet viser at 5863 personer har fått påvist smitte av Covid-19. 69 personer er døde. Ifølge ferske analyser er antallet hver syke smitter på 0,7, altså lavt nok til å slå ned viruset.

Erna Solberg uttalte at de nye analysene gir grunn til forsiktig optimisme. Hun understreket at regjeringen vil stramme inn tiltakene igjen, hvis smitten blusser opp.

– Vi er fortsatt langt fra halvspilt, hvis vi skal sammenligne dette med en fotballkamp. Med godt lagspill har Norge klart å få kontroll på viruset. Jobben nå er å beholde den kontrollen, sa Solberg på pressekonferansen.

Vil slå ned viruset

For to uker siden bestemte regjeringen seg for en «slå ned»- strategi av koronaviruset. Tiltakene har fungert bedre enn det som lå til grunn i Folkehelseinstituttets prognoser. Siden tiltakene har fungert vil statsministeren videreføre denne strategien.

– Vi viderefører «slå ned»-strategien, men med noen justeringer i tiltakene. De endringene vi nå skal gjøre, skal vi gjøre sammen, kontrollert og over tid, fortsatte hun.

I tillegg til statsministeren deltok kunnskapsminister Guri Melby (V) og helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen. Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, og Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, var også til stede.

Oslo Børs falt tilbake rundt 0,8 prosentpoeng da pressekonferansen begynte, men er likevel over to prosent i pluss tirsdag.

– Viruset har også lammet næringslivet vårt. Arbeidsplassene våre. Ved inngangen til påsken står 400.000 nordmenn uten jobb. De fleste fordi de er permittert. Til dere vil jeg si at vi gjør alt vi kan for å slå ned smitten, og for å sikre at bedriftene og jobbene er der også etter koronakrisen, sa Solberg på pressekonferansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.