Norge vil stenge flyplasser og havner fra mandag morgen klokken 8, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Hun presenterte tiltaket under en pressekonferanse lørdag kveld.

Det vil bli vedtatt en bortvisningsinstruks for «folk som kommer her, som ikke har et spesielt behov for å være i Norge», sa statsministeren. Det blir også intensivert grensekontroll.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket Solberg.

Det er Heimevernet og Sivilforsvaret som håndhever dette, opplyser statsministeren.

De nye retningslinjene vil bli vedtatt i ekstraordinært statsråd.

I dialog med Norwegian og SAS

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis de ikke er strengt nødvendige.

Solberg sa på pressekonferansen at regjeringen er i dialog med Norwegian og SAS for bistand til frakt av smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Lørdag ettermiddag hadde de store flyselskapene knapt klart å fordøye beskjeden om at flyplassene stenger og flyene parkeres.

Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sier i en kommentar:

– Vi forholder oss selvfølgelig til de beslutningene myndighetene tar og må komme tilbake til hvordan vi løser dette med tanke på våre kunder og ansatte.

Selskapet kan ikke si akkurat nå hvor stor andel av flyvningene som berøres av stengningene.

Trenger penger veldig snart

Norwegian gjentar et budskap om at det haster med pengestøtte til alle flyselskapene i Norge, i form av statlig kreditt eller garantier.

– Det vi og bransjen trenger nå, er krisehjelp fra staten. Det er en rekke eksempler på at stater har gitt flyselskap krisehjelp som er akseptert innenfor EUs statsstøtteregelverk, lenge før koronakrisen inntraff, sier Sandaker-Nielsen.

Statsministeren la fredag frem de første tiltakene for å hjelpe næringslivet, og understreket på pressekonferansen at regjeringen vil gjøre mer.

– La meg gjøre det helt klart: Vi er villige til å gjøre alt som trengs, og bruke de pengene som er nødvendig, for å sikre norsk økonomi og for å bistå norsk næringsliv, både de store og de små.

Sist uke sa Eftas overvåkningsorgan (Esa) at det ser på konkrete forslag fra den norske regjeringen for å hjelpe flybransjen.

SAS, Norwegian og Widerøe omsetter for 3,3 til 3,4 milliarder kroner i snitt per måned, ifølge NHO Luftfart. Det meste av salget er nå borte. Det er også mange kostnader, og derfor blir inndekningsbehovet betydelig lavere.

– Denne mekanismen for kortsiktig likviditet er både godt etablert og brukt. I dag er tidsfristen for tilbakebetaling seks måneder, men EU kan enkelt utvide nedbetalingstiden i en situasjon der selskap etter selskap trenger krisehjelp fra myndighetene, sier Sandaker-Nielsen.

Avinor: Strenge restriksjoner

Avinor presiserer at innenrikstrafikken fortsetter på flyplassene.

– Ja, slik vi skjønner det, vil bli strenge restriksjoner på reiser inn og ut av landet, mens innenrikstrafikken vil gå som normalt også fra mandag, sier Nora Prestaasen, pressevakt i Avinor.

Hun legger til:

– Vi jobber i kveld med å avklare ytterligere, og vil komme til bake med mer informasjon når vi har det. Vi ber om at alle passasjerer må forholde seg til informasjon om flyvninger fra sitt flyselskap eller reiseselskap.

SAS vil fortsette med flyvninger mandag.

– Dette er en situasjon som endrer seg fra time til time, og vi tilpasser oss. Innenrikstrafikken vil fortsette med kraftig redusert kapasitet, sier pressesjef John Eckhoff i SAS.

Noen utenriksflyvninger blir det også:

– Det er et ønske om å få nordmenn hjem og få medisinsk utstyr fra Kina, og vi vil bidra til det, sier han.

Forsøker å opprette flytilbud

Statsministeren sa også at myndighetene forsøker å se på muligheten til å frakte nordmenn hjem fra utlandet. Regjeringen la tidligere i uken frem en tiltakspakke, og treffer altså lørdag ytterligere tiltak.

45 ungdommer på vei i seilskip til Norge for å unngå koronarestriksjoner. Skulle egentlig fly
Da de dro på livsmestringskurs og seilas med Christian Radich for fem uker siden var koronaviruset langt unna.
03:43
Publisert:

Nordmenn i utlandet må ta kontakt med sine respektive reiseselskap og flyselskap for å komme seg hjem, mens nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til sine lokale myndigheter.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg. Danmark stengte sine grenser tidligere lørdag.

– De stedene vi vet det er mange nordmenn, vil vi forsøke å opprettholde et flytilbud, for eksempel mot Spania, men vi kan ikke garantere noe, sier hun.

Ba folk reise hjem fra hytter

Statsministeren oppfordret lørdag dessuten folk som har reist på hyttene sine om å komme seg hjem, slik at det lokale helsesystemet ikke overveldes om hyttegjestene smittes og blir syke.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sier statsministeren, som opplyste at hun vurderer å sende folk til hyttene og be folk reise hjem.

En rekke hyttekommuner har bedt folk la være å reise dit i de siste dagene, etter at regjeringen tirsdag la frem de mest inngripende tiltakene som har kommet i fredstid for å håndtere koronaviruset.

Ifølge Folkehelseinstituttet var totalt 907 personer i Norge rapportert smittet med koronaviruset, ved midnatt fredag. Tallene er midlertidig og kan endre seg. VGs oversikt, som oppdateres løpende, viser lørdag kveld at 1051 er testet og bekreftet smittet. Tre personer er døde etter å ha blitt smittet av viruset i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.