– Åpenhet er et viktig virkemiddel for å hindre misbruk og sikre at ordningen har legitimitet, sa Jan Tore Sanner (H) på pressekonferansen om ordningen fredag kveld.

Det er Skatteetaten som skal forvalte kompensasjonsordningen til bedrifter, og som har ansvar for forsvarlig forvaltning og etterkontroll.

- Det er en historisk dag for norsk næringsliv, og det er resultat av et turbosamarbeid. Ordningen vil redde tusenvis av arbeidsplasser og begrense antall konkurser i næringslivet, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, som representerer noen av bransjene som er hardest rammet av koronakrisen, slik som for eksempel frisører og varehandel.

De første kan søke på lørdag

Skatteetaten skriver i en pressemelding at det vil bli mulig å søke fra og med lørdag på nettsiden kompensasjonsordning.no, og at de som er pålagt og stenge virksomheten av staten vil kunne søke først.

– I løpet av morgendagen åpner vi for at foretak som ble pålagt å stenge av staten, kan søke om tilskudd. Øvrige foretak med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april, sier skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten i en pressemelding, og legger til:

– De fleste søknadene vil bli behandlet automatisk. Dermed vil mange av foretakene ha pengene på konto allerede få dager etter at de har sendt søknaden, sier finansministeren.

Esa brukte syv timer på behandlingen

Fredag kveld annonserte overvåkningsorganet Esa at de har godkjent kompensasjonsordningen.

Finansdepartementet har de siste dagene jobbet på spreng med å få på plass kontantstøtten for små og mellomstore bedrifter som er hardt rammet av koronaviruset. Flere har reagert på at ordningen stanset opp hos Esa, men tilsynsorganet opplyser til DN at de først mottok den endelige ordningen klokken elleve fredag formiddag. Det betyr at de brukte omtrent syv timer på å behandle saken.

- Esa har i dag godkjent en kompensasjonsordning for selskaper og sivile organisasjoner som driver med skattbar virksomhet. Ordningen vil kompensere for tap som er direkte koblet til pandemien eller de omfattende tiltakene som helsemyndighetene har iverksatt. Målet er å sikre sysselsetting og fremme en raskere økonomisk bedring etter krisen, sier Esa-president Bente Angell-Hansen i en pressemelding.

I tillegg til finansministeren vil skattedirektør Hans Christian Holte og administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer, være til stede under pressekonferansen klokken 21.00 i kveld.

20 milliarder i måneden

Kompensasjonsordningen kan dekke opptil 80 prosent av de faste utgiftene til bedrifter som mister minst 30 prosent av omsetningen. Bedrifter som tvinges til å stenge av myndighetene, kan få dekket 90 prosent av utgiftene.

Departementet har anslått at de vil betale ut omtrent 20 milliarder kroner i måneden. Ordningen gjelder i utgangspunktet for mars, april og mai.

Bedriftene skal bli kompensert for faste utgifter til leie av lokale, utgifter til lys og varme, renovasjon, vann og avløp, leie av maskiner og inventar, rådgivningstjenester som regnskap, forsikring og avgifter på transportmidler, kontingenter og forsikringspremier.

Slik bestemmes kompensasjonen

Terskelen for utbetaling er på 5000 kroner. Beregnet kompensasjonsbeløp under denne grensen, betales ikke ut. Taket for ut utbetaling settes til 30 millioner kroner per juridisk person per måned.

Kompensasjonen bestemmes ut fra denne formelen:

  • Omsetningsfall i prosent X (faste kostnader minus egenandel) X justeringsfaktor.

Bedrifter som er stengt av staten får justeringsfaktor på 0,9, mens de resterende får 0,8. De som ikke er blitt tvunget til å stenge får i tillegg egenandel på 10.000 kroner i måneden.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) varslet Stortinget tidligere i uken at ordningen vil koste minst 20 milliarder kroner i måneden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.