Lørdag blir det en mer normal hverdag i Norge når samfunnet gjenåpner omtrent for fullt. Det er 561 dager siden Norge innførte de første koronarestriksjonene.

Det kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Lørdag klokken 16.00 blir det en mer normal hverdag:

  • Fra lørdag 25. september oppheves alle restriksjoner tilknyttet arrangementer og sammenkomster.
  • Full gjenåpning for idretten.
  • Kravet om å holde én meters avstand til andre enn dem man bor sammen med, blir opphevet.
  • Innslippsstopp og krav om bordservering på serveringssteder forsvinner.
  • Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

Gjenåpningsklem

Statsministeren og helseminister Bent Høie (H) ga hverandre en klem under fredagens pressekonferanse om gjenåpningen av Norge.

På spørsmål fra NTB om det er mulig å få se en klem eller et håndtrykk mellom de to statsrådene, sa Høie:

– Nei, ikke håndtrykk, men vi kan klemme.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie gir hverandre en klem under pressekonferanse om koronasituasjonen.
Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie gir hverandre en klem under pressekonferanse om koronasituasjonen. (Foto: Ali Zare)

Han understreket at de to har kunnet klemme hverandre en god stund allerede fordi de begge er fullvaksinert.

– Men håndtrykkene må vi vente med til i morgen, sa Solberg.

Statsministeren sier det er veldig deilig å nå kunne åpne Norge opp igjen.

– Det norske folk har gjort en enorm innsats i denne perioden. Det er veldig mange det er grunn til å takke for at vi har fått dette til, sa hun.

– Vi hadde ikke klart det uten. Det er mange land som har gjort det dårligere. Det er kanskje fordi de ikke har klart å få med seg folk på samme måte, la hun til.

Åpner før anbefalt

Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å gå videre i sin gjenåpningsplan i månedsskiftet september/oktober. Regjeringen har besluttet å åpne en uke før anbefalt.

– Smittetallene synker. Sykehusinnleggelsene har flatet ut. I løpet av få uker forventer vi at store deler av den norske befolkningen er fullvaksinerte. Folkehelseinstituttet mener at det er liten risiko for at epidemien skal komme ut av kontroll, gi betydelig sykdomsbyrde eller true helsetjenestens kapasitet. Derfor kan vi gå tilbake til en normal hverdag. Vi vil fjerne de aller fleste smitteverntiltakene, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

Tidligere har regjeringen sagt at i «En normal hverdag med økt beredskap» blir blant annet meterkravet avviklet, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster opphevet, og at innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner.

– Selv om hverdagen nå blir som normal for de fleste, er ikke pandemien over. Folk vil fremdeles bli syke og derfor er det viktig at alle vaksinerer seg. I tillegg vil samfunnet ha økt beredskap og raskt kunne iverksette tiltak hvis situasjonen tilsier det. Kommunene vil fortsatt ha en viktig rolle i å reagere hvis utbrudd fører til at kapasiteten i helsetjenesten utfordres, understreker Solberg.

Opphever innreiserestriksjoner

Regjeringen opphever innreiserestriksjoner fra EU, Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land fra lørdag.

Lilla land er land på EUs såkalte tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler til Norge. Man slipper også karantenehotell når man ankommer Norge fra et lilla land.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har anbefalt at regjeringen opphever innreiserestriksjoner fra disse landene relativt raskt.

Karantenehotell fjernes som krav, men skal opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et egnet karantenested. De som allerede er på karantenehotell når de nye reglene innføres, kan fullføre karantenen der ved ønske.

Tilbake på tribunen

– Det blir full gjenåpning for idretten lørdag klokken 16, bekrefter statsminister Erna Solberg på regjeringens pressekonferanse.

Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner og fulle konsertsaler etter halvannet år med strenge begrensninger.

– En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.