Onsdag ble det avholdt pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det var helseminister Bent Høie (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og justisminister Monica Mæland (H) som stilte på pressekonferansen.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, var også til stede.

Det var i forkant varslet at justisminister Mæland (H) skulle redegjøre for mulighetene for portforbud, og hvordan regjeringen forbereder seg på et «worst case scenario».

Mæland adresserte portforbud, og fortalte at departementet hadde jobbet med dette siden november. Det har resultert i et lovforslag, som sendes på høring senere i uken.

Andre ting som ble adressert av Mæland på pressekonferansen var:

  • Alle som reiser over grensen skal testes. Det betyr at alle som krysser grensen må innom visse grensestasjoner, og det innføres obligatorisk test når man krysser grensen.
  • Reisende blir bedt om å redegjøre for hvor man skal oppholde seg i karantenetiden.

«Jo større omsetningsfallet er, jo mer støtte»

Næringsminister Nybø snakket om økende smitte, og at vi må forberede oss på at utviklingen i Danmark og Sverige kan skje også her.

– Deler av reiselivsbransjen og utelivsbransjen står i knestående, sa næringsministeren,

  • Den generelle kompensasjonen forlenges for mars og april, slik tidligere varslet onsdag.
  • Den 18. januar åpner en ny portal, der bedrifter kan søke støtte for september og frem til jul. Pengene skal komme på konto i løpet av noen dager, sier næringsministeren.
Fra venstre: justis- og beredskapsminister Monica Mæland, næringsminister Iselin Nybø, helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg holder pressekonferanse om koronasituasjonen.
Fra venstre: justis- og beredskapsminister Monica Mæland, næringsminister Iselin Nybø, helse- og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg holder pressekonferanse om koronasituasjonen. (Foto: Torstein Bøe/ NTB)

Kritikk fra opposisjonen

Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener regjeringens forslag om å forlenge corona-kompensasjonsordningen for næringslivet med to måneder til april, er altfor lite, og får støtte av Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap), skrev VG kort tid etter at pressekonferansen var avsluttet.

– Dette forslaget bekrefter igjen at regjeringen er på bakbeina, med kortsiktige løsninger. Først innfører de tiltak som rammer bedriftene knallhardt. Så kommer de nok en gang med kortsiktige forslag som ikke er gode nok. Dette holder ikke, sier Listhaug til VG.

Listhaug sier til VG at de ønsker å heve kompensasjonsgraden, og forlenge tiltakene til minimum 1. juli.

Forstår at folk er utålmodige på vaksine

Den siste som talte på pressekonferansen var helseminister Bent Høie.

– Vaksinen gjør at vi ser lyset i enden av tunnelen, men vi må få ned smitten, sa han og la til at han forsto at folk er utålmodige.

Høie brukte tiden til å snakke om arbeidet med å skaffe avtaler på vaksiner, og at regjeringen anså det tryggest å investere gjennom EU i en bred portefølje av vaksiner. Dette til fordel for å satse på et eget vaksineprogram.

– Mens vi venter på at risikogruppene og helsearbeiderne får vaksine, så er det viktig at vi holder smitten samtidig, sa han.

Høie oppmuntret også alle over 16 år til å laste ned den nye smittesporingsapplikasjonen.

Den er lastet ned 375.000 ganger, opplyser helseministeren.

Stoltenberg fra Folkehelseinstituttet sa at Norge skal få 9 millioner doser i løpet av året, som skal gis i to doser. Norge får vaksiner fra Pfizer og Moderna.

Tror man er nærmere normalen etter påske

DN møtte statsminister Erna Solberg og næringsminister Iselin Nybø onsdag formiddag etter nok en dag med høyere smittetall. regjeringen utvider kompensasjonsordningen for næringslivet med to måneder, på grunn av økende smitte.

Da sa statsminister Erna Solberg at hun håper vaksinering er kommet såpass langt rundt påske, at man kan gå i gang med aktivitetstiltak.

Solberg sa også at regjeringen håper på å unngå et portforbud, selv om det er innført i flere europeiske land. Det var NRK som først skrev at regjeringen utreder portforbud, noe Mæland etter planen ville redegjøre for på onsdagens pressekonferanse. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.