Mens solen strålte utenfor, pekte helse- og omsorgsminister Bent Høie under regjeringens koronapressekonferanse fredag på at sommeren etter hvert er på hell. Koronaviruset smitter mindre utendørs enn inne.

– Winter is coming, sier de i Game of Thrones. Husk dette når dagene blir litt mørkere, når dere lengter etter å klemme hverandre og når dere er lei av lukten av håndsprit, sa Høie.

– Hver eneste dag høster vi nye erfaringer og lærer mye. Hver dag blir vi litt bedre på testing og smittesporing. Hver eneste dag lærer vi litt mer om behandling og oppfølging. Og hver eneste dag finner det sted arbeid som kan føre oss litt nærmere en virkningsfull vaksine. En vaksine vil kanskje gi oss tilbake det vi alle savner: En hverdag uten et livsfarlig virus, fortsatte helseministeren.

Anbefaler munnbind enkelte steder

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

– På mandag er ferien ugjenkallelig slutt for de fleste av oss. Jeg tror mange gleder seg til å møte både klassekamerater og arbeidskolleger, sier Høie.

Han sier det vil bli trangere på kollektivtransporten og at regjeringen fortsatt anbefaler hjemmekontor.

– Men det kan likevel bli vanskelig å holde én meters avstand i rushtiden enkelte steder. Vi anbefaler derfor bruk av munnbind på kollektivtransport på steder der smitten har økt, og der det er vanskelig å holde avstand til andre.

Rådet gjelder på reiser i Oslo kommune, på reiser til og fra Oslo kommune og på reiser i bo- og arbeidsregionen i Indre Østfold.

Gjelder ikke barn

Anbefalingen gjelder ikke barn på barnetrinnet og barn yngre enn det. De bør ikke bruke munnbind, ifølge Høie. Og barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

I situasjoner utenom skolen der munnbind anbefales, gjelder dette kun for elever fra ungdomsskolealder og eldre, poengterer Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding. Dette omfatter for eksempel kollektivtransport der det ikke er mulig å overholde avstandskravet, avhengig av smittesituasjonen.

Her er de viktige rådene for bruk av munnbind
Intensivsykepleier Paula Lykke viser deg hvordan du unngår smitte.
02:16
Publisert:

Har begrenset effekt

Bent Høie presiserer at man ikke må senke skuldrene selv om man bruker munnbind.

– En del av de vurderingene som våre helsemyndigheter har gjort, med Folkehelseinstituttet i spissen, handler nettopp om at det kan oppfattes som at munnbind er et alternativ til å holde minst én meters avstand, det er det ikke. Munnbind beskytter betydelig dårligere enn meteren, sier Høie.

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har jobbet mye med effektstudier av munnbindbruk, og var også til stede på pressekonferansen. Han fortalte at FHI har gjort noen relativt grove beregninger av hvor mange som må ha munnbind for å forhindre ett smittetilfelle.

– I den smittesituasjonen Oslo nå er i med rundt 25 tilfeller per 100.000 innbyggere, har vi estimert at 30.000 må gå med munnbind i en hel uke for å forhindre ett tilfelle. Dette er et grovt estimat og kan sikkert ettergås, men det gir en indikasjon på hvor viktig munnbindbruk er. Jo lavere smitten er i landet, jo dårligere effekt vil munnbind ha, sier Iversen.

Tidligere i sommer, da smitten var lavere, estimerte FHI at på landsbasis måtte 200.000 personer gå med munnbind i én uke for å forhindre ett smittetilfelle.

Legeforeningen støtter regjeringens anbefaling om bruk av munnbind, men advarer mot å erstatte andre smitteforebyggende råd som hånd- og hostehygiene.

– Det er dokumentert at medisinske munnbind har beskyttende effekt mot spredning av luftveisinfeksjoner, men resultatene varierer. God beskyttelse er viktig i en situasjon der smittetallene øker, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen, i en pressemelding.

FHI om smitterisiko

FHI opplyser i en pressemelding at det er økende smittespredning av koronaviruset i befolkningen både i Norge og Europa. De vurderer risiko for virusspredning i Norge nå som høy på lokalt nivå og lav på nasjonalt nivå.

I FHIs nye risikovurdering fremgår det at Folkehelseinstituttet ikke ser noen tegn til landsomfattende oppblussing av epidemien.

– Strategien fremover er fortsatt at inngripende tiltak i størst mulig grad skal målrettes mot der smitten skjer, og brukes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen. Hele samfunnet må imidlertid forberede seg på lokale oppblussinger og kanskje en ny, større bølge av epidemien, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.