- Regjeringens forslag samlet ikke flertall, det var behov for grundige endringer, sier Jonas Gahr Støre (Ap), som er saksordfører i behandlingen av kriseloven.

Etter store endringer har Stortinget likevel klart å bli enige om en lov som gir regjeringen utvidede fullmakter i en måned fremover, forklarer Støre.

Jonas Gahr Støre (Ap) er saksordfører for den såkalte koronaloven. Her sammen med Terje Breivik i Venstre, som også har vært med og behandlet lovforslaget.
Jonas Gahr Støre (Ap) er saksordfører for den såkalte koronaloven. Her sammen med Terje Breivik i Venstre, som også har vært med og behandlet lovforslaget. (Foto: Tore Meek / NTB Scanpix)

Loven får ikke en varighet på seks måneder, som regjeringen ønsket, men kun én måned.

Kriseloven skal kun gjelde i tilfeller Stortinget ikke kan gjøre en tilstrekkelig jobb, og domstolskontrollen er utvidet.

- Det er ikke noen tvil om at makten fremdeles ligger i Stortinger, sier Audun Lysbakken i SV.

Har møtt kraftig kritikk

Regjeringen foreslo i utgangspunktet en kriselov som ville gitt den svært utvidede fullmakter. Argumentet var at den kunne reagere raskere og sette i gang tiltak knyttet til koronakrisen uten å måtte gå innom Stortinget for vedtak.

Forslaget møtte kraftig kritikk.

– En slik lov og en slik flytting av makt fra Stortinget til regjeringen savner sidestykke i norsk rettshistorie i fredstid, skriver professor Eirik Holmøyvik ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen i en uttalelse om lovforslaget ifølge NTB.

Også opposisjonspolitikere var i forkant kritiske til loven som regjeringen har foreslått, og tok til orde for en innstramming. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.