– Vi starter det arbeidet i dag og skal få på plass en modell så raskt som mulig, sier Vedum etter et møte med LO, NHO og Virke.

Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på møtet.

– Vi har hatt et veldig godt møte med partene. Noe av styrken i det norske styringssystemet er at når det er krevende, så hjelper man hverandre fordi man skal gi trygghet til folk. Og dette møtet var nettopp i den tonen, at vi nå starter et arbeid med å få på plass en lønnsstøtteordning for å avhjelpe situasjonen en del bedrifter befinner seg i, sammen med staten, LO, NHO og Virke. Og vi begynner arbeidet allerede i dag, sier Vedum.

Unngå permitteringer

Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

Målet er å unngå at folk skal bli permittert og miste jobben som følge av innstramminger i smitteverntiltak.

Bedrifter kunne få lønnsstøtte i perioden mars til slutten av august i år, men ordningen ble avviklet da smittetallene sank.

– Det er en veldig annen situasjon enn i mars 2020. Det er ingen nedstengning nå, og det er bra fart i norsk økonomi, fastslår Vedum.

– Avgjørende

Administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen er fornøyd med at regjeringen nå vil komme i gang med arbeidet om en lønnstøtteordning.

– Det er viktig at dette arbeidet går fort og at ordningen som kommer ut av det er god nok til å trygge virksomhetene, sier Kristensen i en mail til DN.

Kristensen opplyser DN om at ekspertene skal jobbe videre med dette allerede klokken 14:00 i dag.

– Det er mange virksomheter som nå er nødt til å avgjøre hva de skal gjøre fremover i en svært usikker situasjon. Det er avgjørende at vi får både lønnsstøtte og en treffsikker nasjonal kompensasjonsordning på plass så raskt som mulig.

Lytter til partene

På spørsmål om regjeringen har vært skeptisk til å gi lønnsstøtte til koronarammede bedrifter, er Vedum tydelig på at utgangspunktet er at de hele tiden ønsker å lytte til partene i arbeidslivet.

– I Norge har vi en samarbeidsmodell der man lytter til hverandre, ser hvordan man kan sette i verk tiltak som hjelper bedriftene og arbeidstakerne, og der vi ser hvordan staten kan bidra.

Også næringsministeren er positiv etter samtalene med toppene i LO, NHO og Virke.

– Det har vært et veldig godt møte, det har vært god dialog gjennom hele uka. Målet har vært å komme fram til gode løsninger sammen som bidrar til å trygge arbeidsplasser, sier Vestre.

– Vi begynner å jobbe med dette i dag, og da vil regjeringen, LO, NHO og Virke finne en modell som er avgrenset, trygg og forutsigbar, sier Vedum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.