Knapt en dag går uten at forsidene i kinesiske aviser ryddes for å vise nye arrestasjoner som en del av antikorrupsjonskampanjen. President Xi Jinping har de siste to årene sagt at ingen bør føle seg trygge. Han har holdt ord. Kommunisttopper og næringslivs­ledere fyller fengslene.

Fredag ble det bekreftet at statssekretær Ma Jian i Chinese Ministry of State Security er anholdt og under etterforskning. Departementet har ansvar for blant annet sikkerhetstjenestene. Ma skal hatt ansvar for etterretning og kontraspionasje.

Fjerner fiender

Ifølge South China Morning Post skal Ma ha hatt tette forbindelser til konsernsjefen i teknologiselskapet Founder Group, Li You. Li skal ha finansiert en rekke større aksjetransaksjoner for en slektning av Ma. Ma skal ha vært finansielt begunstiget fra disse transaksjonene.

Ma skal også ha stått nær Ling Jihua, som var stabssjef til Kinas tidligere president Hu Jintao. Ling ble anholdt i desember og kilder sier til avisen at konsernsjef skal ha betalt store bestikkelser via konen og sønnen til Ling.

– Spørsmålet er om president Xi Jinping bruker samme taktikk som Mao Zedong. Siden Mao har korrupsjon blitt brukt til å fjerne fiender av den mektigste fraksjonen, sier politisk analytiker Willy Lam ved Chinese University of Hong Kong til CNN.

Lings sønn døde i en spektakulær ulykke i 2012 da han krasjet Ferrarien sin. Denne hendelsen ble sensurert i Kina.

Frykt og risikovegring

Den tidligere sikkerhetssjefen Zhou Yongkang, som satt i kommunistledelsen, ble formelt arrestert ifjor høst. I desember ble Zhou formelt kastet ut fra kommunistpartiet og mistet alle privilegier. Familien og venner skal ha underslått nærmere 100 milliarder kroner.

Korrupte kinesiske politikere og tjenestemenn har hatt en forkjærlighet for eiendom og aksjer – ofte skjult via familiemedlemmer. Da vannkraftsjef Ma Chaoqun ble arrestert fant politiet 68 eiendomsskjøter, 35 kilo gull og 40 bokser med kontanter.

En rekke kinesiske eiendomsselskaper er under etterforskning. På fredag falt aksjekursen på eiendomsselskapet China Overseas Land med syv prosent. Dette skjedde etter at bymyndighetene i Shenzhen har forbudt selskapet å selge 2800 leiligheter i den sørkinesiske byen.

– Risikoaversjonen hos investorer har økt merkbart. Når folk ikke vet hva som faktisk skjer er det alltid en frykt for at noe alvorligere vil skje, sier analytiker Alan Jin hos Mizuho Securities til Bloomberg News.

China Overseas Land er under etterforskning, men vanligvis tar det mange måneder før det blir kjent hva mistanken er.

– Tidligere har salget av prosjekter blitt blokkert fordi de skylder penger til långivere eller banker. Nå synes det å være rettet mot spesifikke eiendomsutviklere. Det er sjeldent, sier direktør Andy Lee hos eiendomskonsulentselskapet Centaline Property til nyhetsbyrået.

Den kinesiske antikorrupsjonskampanjen har rammet aktiviteten i deler av den kinesiske økonomien – og i andre områder og land. I gamblingbyen Macau falt omsetningen ved kasinoene med nesten en tredjedel i desember. Byen er blitt brukt til hvitvasking.

Tidligere jernbanestatsråd Liu Zhijun ble dømt til betinget dødsstraff i 2013 for korrupsjon. Han sto bak utbyggingen av det mest moderne jernbanenettverket i verden. President Xi Jinping løper en risiko ved å fjerne korrupte tjenestemenn i den offentlige forvaltningen.

– Kinas økonomiske suksess har vært avhengig av noen svært dyktige enkeltpersoner. Disse har også vært korrupt på grunn av systemet. Nå fjernes alle. Realiteten er at tjenestemenn ikke ønsker bestikkelser, men de har heller ingen incentiver til å gjøre noe, sier Kina-økonom Mao Yushi til CNN.

Den økonomiske veksten for fjerde kvartal – og 2014 – fremlegges på tirsdag. Det forventes at veksten havnet på rundt 7,2 prosent i fjorårets siste kvartal.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.