Søndag opplevde USA nok en grusom skytemassakre. Nå krever den demokratiske senatoren Chris Murphy fra Connecticut og en rekke andre politikere at Kongressen skjerper våpenlovene.

- Når mine kolleger legger seg om natten bør de tenke på om deres støtte til våpenindustrien er verdt blodet som flyter utover gulvene i amerikanske kirker, kinoer og gater, sier Murphy i en pressemelding gjengitt av CNN.

Murphy er en kjent forkjemper for strengere våpenkontroll. Siden skytemassakren på Sandy Hook Elementary School i delstaten Connecticut tok livet av 20 barn og seks voksne i 2012, har han engasjert seg i våpendebatten.

-Feige politikere

Det var skytemassakren i Las Vegas 5. november som først fikk debatten om våpenkontroll til å blusse opp igjen.

Totalt ble 58 personer drept og nærmere 500 personer skadd i tragedien, som beskrives som den dødeligste skyteepisoden i moderne amerikansk historie.

Flere av de halvautomatisk våpnene som Las-Vegas-gjerningsmannen Stephen Paddock brukte i skytingen hadde fått en modifisering som gjør det mulig å akselerere skuddtakten.

I etterkant ba National Rifle Association (NRA) myndighetene om å vurdere hvorvidt såkalte «bump stocks», var i tråd med loven, men det har foreløpig ikke kommet på plass noen innstramninger fra politisk hold.

De amerikanske våpenlobbyist-organisasjonene står sterkt politisk i USA. I etterkant av tidligere masseskytinger har heller ikke kongressen klart å få på plass endringer i våpenloven.

Etter søndagens skytemassakre i Texas mener Muphy politikerne i kongressen er «feige» som ikke endrer regelverket.

-Det skremmende faktum er at ingen er trygge så lenge kongressen velger å ikke gjøre noe for å bekjempe denne epidemien, sier han.

Skjøt rundt seg i baptistkirke

Skytemassakren i Texas skjedde midt under en gudstjenesten i en baptistkirke i småbyen Sutherland Springs.

Totalt ble 26 personer drept og mange skadet i da en mann åpnet ild. Ofrene er i aldersgruppen fem til 75 år. Blant de døde er en 14 år gammel datter av menighetens pastor.

Gjerningsmannen identifisert

Politiet har ikke offentliggjort navnet på gjerningsmannen, som amerikanske medier utpeker til å være 26 år gamle Devin Kelley.

Det amerikanske luftforsvaret har imidlertid bekreftet at Kelley tjenestegjorde i perioden 2010 til 2014. Amerikanske medier viser også til en LinkedIn-konto som sier at gjerningsmannen tidligere har jobbet som hjelpelærer for en bibelskole i Kingsville i Texas, gjengir NTB.

Motivet til gjerningsmannen er foreløpig ikke kjent.

Skjøt rundt seg

Amerikanske medier beskriver hendelsesforløpet på følgende vis: Mannen skal ha startet angrepet like etter klokken 11:20 lokal tid. De første skuddene falt på vei inn i kirken. Inne i lokalet fortsatte han å fyre løs mot kirkegjengerne.

Gjerningsmannen hadde på seg en skuddsikker vest og var kledd i sorte plagg. Våpenet han skal ha benyttet var en rifle.

Til slutt klarte en person å avvæpne gjerningsmannen, som flyktet fra åstedet i en bil.

Han ble senere funnet død i bilen. Det skal ha blitt funnet flere våpen i kjøretøyet, ifølge CNN.

Vil ha slutt på blodbadet

Muphy er ikke alene om å på nytt kaste seg inn i våpendebatten: Arizona-demokraten Gabby Giffords, som har kjempet for strengere våpenlover siden hun ble skutt i hodet i et drapsforsøk i 2011, mener utviklingen er «alarmerende».

Republikaneren Steve Scalise fra Louisiana, som ble kritisk skadd under en masseskyting i Alexandria i delstaten Virginia i juni, sender også ut en hilsen til de berørte.

Trump fordømmer

Innbyggerne i den lille byen øst for San Antonia i Texas, hvor «alle kjenner alle», reagerer med sjokk, sinne og sorg over tragedien.

President Donald J. Trump fordømmer massakren.

– Denne onde handlingen skjedde da ofrene og deres familier var i deres tilbedelsessted. Hjertene våre er knuste, uttalte presidenten som er på reise i Japan.

Presidenten har også sendt ut en hilsen til ofrene og familiene deres på Twitter.(Vilkår)

Homofile bevæpner seg i USA
I Rochester har en liten gruppe startet våpenklubben Trigger Warning Queer & Trans gun club. - Jeg vil at hvit overmakt og neo-nazister skal vite at skeive mennesker tar nødvendige skritt for å beskytte seg selv, sier Jake Allen i klubben.
02:10
Publisert: