Først brøt Frp. Deretter MDG. Nå er det KrF som forlater forhandlingsrommet om den nye grunnrenteskatten på oppdrettsnæringen.

Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier til DN at partiet ikke lenger ser grunnlag for å bli med på en enighet eller finne en løsning.

– Bakgrunn er at vi ikke er enig i modellen, innretningen eller prosessen, sier Ropstad.

– Derfor har vi vært opptatt av å få ned skattebelastningen betydelig. Det har vi forsøkt å snakke med de andre partiene om. Det har vært bevegelse, men langt ifra nok, men det er dessverre ikke grunnlag for å komme så langt som vi ønsker, sier han.

Lavere skattesats

Før påske foreslo regjeringspartiene en skattesats på 35 prosent. Det var vesentlig ned fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent. SVs krav på vei inn i forhandlingene var en skattesats på 48 prosent.

Ropstad bekrefter at det har vært bevegelser i forhandlingene om skattesatsen, men at regjeringen ikke var villig til å strekke seg langt nok. Ifølge Ropstad har Ap og Sp sagt endelig nei til en betydelig lavere skattesats.

KrF-toppen er heller ikke fornøyd med prosessen i forkant av forhandlingene på Stortinget.

– Det er dramatisk at de ikke har håndtert en så viktig næring på en bedre måte. Det er opplagt at så store skatteendringer burde vært del av for eksempel Torvik-utvalget, og i alle fall lagt frem som egen sak og innføring etter saken er grundig behandlet og vedtatt i Stortinget, sier han.

Ropstad mener investeringer på opp mot 40 milliarder kroner er skrinlagt eller lagt på is om følge av skatten.

– KrF ønsket at andre modeller skulle utredes, men skattetrykket måtte også betydelig ned. Det lykkes vi dessverre med, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.