Mandag morgen la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Tidlig på dagen ble det kjent at hun foreslår å bruke 2,7 prosent av Oljefondet neste år.

DN snakket med KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad om budsjettet like før han gikk inn i stortingssalen.

– Det skjer ingenting med 350-kronersgrensen på netthandel. Det er vi skuffet over, og det kommer til å bli et tema i forhandlingene, sier han.

KrF vil også ta opp barnefamilier i budsjettforhandlinger med regjeringspartiene.

– Barnetrygden er ikke regulert på mange år, det må vi ha opp.

Fornøyd med skatt

Regjeringens skattetiltak er Ropstad mer tilfreds med.

– Foreløpig ser det greit ut med skatten. Formueskatten er en modell som vi har sans for, sier han.

Han er også positiv til pengebruken på bistand, som er et viktig politisk område for partiet.

– Det er bra at de opprettholder én prosent av bnp til bistand. Og så er det bra at de satser på barnefamiliene. Dette vil vi følge ytterligere opp i forhandlinger, sier Ropstad.

Han legger til at KrF er fornøyd med satsingen på samferdsel, og at det blir mer penger til jernbane og vei.

Les alt om statsbudsjettet i DNs direktestudio.

Foreslo sidebytte

Opptakten til fremleggingen av budsjettet har blitt overskygget av at Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide vil skifte side i politikken, og kaste statsminister Erna Solberg (H) til fordel for Arbeiderpartiet og Senterpartiet. 2. november, noen dager før budsjettforhandlingene skal starte, skal partiet bestemme seg.

Ropstad er en av flere i KrF som er uenige med partileder Hareide. Han vil helst gå i samtaler med dagens regjering om et samarbeid.

Finansminister Siv Jensen møtte pressen utenfor sin bolig mandag morgen. Her med statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp).
Finansminister Siv Jensen møtte pressen utenfor sin bolig mandag morgen. Her med statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp). (Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)

Jensen: Mange positive saker for KrF

Hareide ga sitt råd til partiet i slutten av september. Både før og etter har det kommet en rekke lekkasjer med nyheter fra budsjettet som stemmer godt overens med KrFs politikk. Senest på lørdag kunne DN fortelle at formueskatten blir senket på KrF-vennlig vis.

Finansminister Jensen varslet et delt budsjett for KrF da hun møtte pressen utenfor sin bolig på morgenen.

– Det er mange saker i statsbudsjettet som jeg tror KrF sikkert kommer til å nikke gjenkjennende til, men sikkert også noen ting som de gjerne ville sett forbedret, sa hun da. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller deg det viktigste du bør vite om mandagens statsbudsjett
02:19
Publisert: