Etter forrige ukes blå seier på partiets ekstraordinære landsmøte, skal KrF nå forhandle med Høyre, Venstre og Frp om både budsjett og regjeringssamarbeid. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad leder forhandlingene, og forteller DN hva som blir kampsakene i budsjettet.

– En av de viktige prioriteringene på inntektssiden er å fjerne 350-kronersgrensen. Den kommer vi til å kjøre veldig hardt i forhandlingene. Både fordi vi mener at det reelt sett er viktig, men det vil også gi inndekning, sier Ropstad.

Han sikter til toll- og avgiftsfri import av varer for under 350 kroner. Grensen gjør at du kan kjøpe varer fra utlandet uten å betale avgifter om totalkostnaden er under 350 kroner til sammen.

Det er i utgangspunktet flertall på Stortinget for å fjerne grensen, men i tidligere forhandlinger har KrF sikret flertall for å beholde den.

I juni gikk KrF, Ap, SV og SP for å utrede fjerning av grensen. Høyre, Frp og Venstre var imot

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad forteller om partiets prioriteringer i de kommende forhandlingene.
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad forteller om partiets prioriteringer i de kommende forhandlingene. (Foto: Per Thrana)

Innsparing på 750 millioner

– Hovedpoenget i den saken er jo å få gjort det mer rettferdig for norske bedrifter, så de ikke blir diskriminert, sier Ropstad.

KrF forventer en påløpt økning i momsinntektene på 750 millioner kroner årlig.

Regjeringen har regnet ut at fjerningen av grensen kan gi et årlig påløpt proveny på henholdsvis 540 millioner kroner eller 1060 millioner kroner om alle pengene som ble brukt i utlandet i stedet benyttes i Norge på varer med 25 prosent merverdiavgift. Tallene er basert på to forskjellige rapporter. I svaret fra regjeringen står det samtidig at det ikke er opplagt hvor store beløp som vil bli brukt i Norge og hvilke varer de vil bli brukt på om grensen fjernes.

– En slik fjerning er særlig viktig i en tid med mange konkurser i varehandelen og større behov enn noen gang for arbeidsplasser for unge som varehandelen kan tilby. Fjerning av 350-kronersgrensen gjør det også lettere å opprettholde avgiftsnivået på brus, fordi handelslekkasjen på nett da vil bli betydelig redusert, sier Ropstad.

KrF vil samtidig bevilge 10 millioner kroner til Tolletaten for å etablere en elektronisk innbetalingsordning for avgift ved handel i utenlandsk nettbutikk.

Fornøyd med skatteopplegg

I budsjettet foreslo regjeringen reduksjon av inntektsskattesatsen fra 23 til 22 prosent for selskaper og personer, i tillegg til redusert formue skatt på arbeidende kapital gjennom økt verdsettelsesrabatt for aksjer og driftsmidler.

Dette er Ropstad positiv til.

– Vi kommer til å støtte skatteendringene, både formueskatten på arbeidende kapital og selskapsskatten. Og det er jo fordi at vi er opptatt av å ha gode vilkår for næringslivet, sier han. Dette har lenge vært en viktig sak i KrFs nærings- og skattepolitikk. En slik endring vil særlig komme mindre bedrifter i distriktene til gode, som i mindre grad kan henvende seg til et internasjonalt kapitalmarked for finansiering, sier han.

– På høy tid at regjeringen nå vil se på en omlegging

Samtidig etterlyser Ropstad en justering av sukkeravgiften.

– Vi støtter regjeringens forslag til nivå på de såkalte sukkeravgiftene. Det er på høy tid at regjeringen nå vil se på en omlegging av sukkeravgiften på drikkevarer, slik at drikkevarer med høyt sukkerinnhold får høy avgift, mens drikkevarer med lavt sukkerinnhold får lav avgift, slik KrF foreslo i vår, sier Ropstad.

Han sier bådde dagens regjering og de rødgrønne styrte med «dagens svake innretning» uten å gjøre noe.

– Det har derimot land rundt oss, blant annet Storbritannia, med det resultat at brusprodusentene tilbyr flere sukkerfrie og sukkerreduserte drikker. Slike graderte sukkeravgifter støttes av helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon og støttes også av flere brusprodusenter, som ser at dette er fremtiden i kampen mot fedme og diabetes, sier Ropstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps spesialrådgiver om mellomvalget: —Håper demokratene vil komme med gode idéer for landet
Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway møtte pressen i natt.
02:18
Publisert: