Lørdag hadde KrF sitt første fylkesårsmøte før landsmøtet 2. november, der regjeringens skjebne skal avgjøres. Fylkesårsmøtene avgjør hvem som blir delegater til landsmøte.
På møtet i Rogaland, partiets største fylkeslag, var det et klart flertall for dagens regjering. 15 av 16 delegater til landsmøtet vil inn i dagens regjering, og går mot partileder Knut Arild Hareide.
– Dette ble worst-case scenario for oss. Det var synd ikke fylkesledelsen var tydeligere i anbefalingen om at delegatene skulle gjenspeile det store mindretallet som støtter Hareides syn. Jeg frykter at dette kan sette standarden for de neste årsmøtene. Og jeg frykter at det da blir tøffere å samle partiet igjen etter landsmøtet 2. november, sier Inge Takle Mæstad, leder i Stavanger KrF.
Han argumenterte for venstresiden på fylkesårsmøtet, der 43 stemte for venstresiden på fylkesårsmøte i Rogaland, mens 91 sa ja til dagens regjering.
Demokratisk valg
Nestleder Olaug Bollestad er for høyresiden, og var på landsmøte fordi hun representerer Rogaland på Stortinget.
– Dette gjenspeiler Rogalands ønske om å gå til høyre, sier hun og beskriver utfallet som en «demokratisk prosess».
I den neste uken vil det være flere fylkesårsmøter der delegasjoner skal velges.
– Tror du at dette fører til at det blir standard med «winner takes it all» i resten av fylkene?
– Det vet jeg ikke, men jeg håper at fylkeslagene skal bli så godt som mulig representative. Men det vil være motsatt andre plasser igjen. Du kan få en større delegasjon som ønsker å gå den veien Hareide ønsker å gå, sier Bollestad.
Rogaland er det største fylkeslaget til KrF, og et av de med klarest overvekt for å gå til høyresiden i politikken.
Vil ha samlet parti
Det er viktig å høre på mindretallet i fylkene, sier Bollestad.
– Jeg tror vi skal ta på alvor den følelsen noen har av at de ikke blir hørt, og at man ikke har den samme representasjonen. Det blir en viktig del av arbeidet videre i KrF å sørge for at alle opplever at deres stemme betyr noe, sier Bollestad.
Det hun viser til er at antallet delegater fra fylkene i det tradisjonelle bibelbeltet, der motstanden mot Ap er størst, ikke står i forhold til hvor viktige de er for partiet. Ifølge TV 2 har Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal halvparten av velgerne og halvparten av stemmene til KrF, men bare en tredjedel av delegatene.
– Du tror ikke dette fører til større splittelse?
– Det håper jeg inderlig ikke. For vår politikk er det viktige, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.