KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad har tungt for å forstå at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett foreslår avgiftsrabatt på øl for produsenter som leverer mindre enn 500.000 liter.
– Helsedirektoratet er skeptiske. De sier lavere pris øker konsumet. Og professor Karen Ulltveit-Moe har skrevet et utmerket innlegg i DN om det prinsipielt betenkelige og skadelige i slike særordninger. Kronikken burde regjeringspartiene merke seg, sier Ropstad.
Det var i DNs fredagsutgave at Ulltveit-Moe gikk til angrep på regjeringens håndsrekning til småbryggeriene. Under tittelen «Solstikk i Finansdepartementet?» konkluderte hun med at hun håpet at Eftas overvåkningsorgan Esa uansett vil sette en stopper for forslaget.
Regjeringen skriver selv i revidert nasjonalbudsjett at avgiftsendringen ikke kan iverksettes før ordningen er godkjent av Esa. Men KrF ønsker altså å torpedere forslaget før det blir aktuelt.
Trått
Forhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Venstre og Frp om det reviderte budsjettet tok så smått til denne uken. Regjeringen trenger KrFs støtte for å få flertall for sine budsjettforslag.
– Så langt har vi hatt ett møte, og ikke noe tilbud fra regjeringssiden. Det må snart komme, sier Ropstad.
Partiet hadde per fredag heller ikke fått noe svar fra Finansdepartementet på sine 27 fremsatte budsjettspørsmål. I budsjettprosesser ber partiene regelmessig departementet om å beregne de økonomiske effektene av sine ulike forslag. Tallene bringes inn i forhandlingene om endringer.
Ropstad synes prosessen går trått:
– Vi må være ferdige med forhandlingene i løpet av neste uke, sier han.
Budsjettdebatt og- vedtak er satt opp til behandling i stortingssalen 14. juni.
Press
Underveis skal altså KrF presse på imot avgiftsrabatten på øl. Ropstad vil dessuten kutte avgiftsfritaket på netthandel fra utlandet for inntil 350 kroner.
– Dette dreier seg om mange arbeidsplasser i Norge. Helst ønsker vi fribeløpet helt bort, men i det minste vanlig moms på slik handel. Det tror jeg folk vil forstå, sier han.
KrF har videre satt seg som mål å passe vel på at det tidligere vedtaket om faste norm-tall for hvor mange elever det skal være per elev i grunnskolen følges opp med tilstrekkelige bevilgninger.
Kjell Ingolf Ropstad vil også etterlyse mer fyldestgjørende begrunnelse for hvorfor regjeringen ikke vil videreføre støtte til alle tre aktuelle prosjekter i Oslo, Brevik og Porsgrunn for å utvikle fangst og lagring av CO2, såkalte CCS-prosjekter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
