– Det rives ikke lenger murer, det bygges nye stengsler. Det rustet ikke lenger ned, det rustes opp og avspenning er erstattet med høyspenning og ny krig. Autoritære krefter er på fremmarsj og demokratiet er på vikende front. Globaliseringen er på retur, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg i en av de innledende talene på NHOs årskonferanse.

Det er ingen lystig tale.

– Våpen er veien til fred

Nato-sjefen snakker om hvordan alliansen gjorde et kraftig diplomatisk arbeid for å forhindre krigen før den startet og hvor viktig det er å støtte Ukraina i kampen mot Russland.

–Hvis president Putin vinner i Ukraina er det en tragedie for ukrainerne, men også farlig for oss. Da er beskjeden til ham og andre autoritære ledere rundt i verden at hvis de bruker militær makt oppnår de det de vil. Det er i vår sikkerhetspolitiske interesse å støtte Ukraina, sier Stoltenberg.

Mest sannsynlig ender krigen ved et forhandlingsbord slik den ofte gjør, mener Nato-sjefen. Ifølge Stoltenberg er styrken på slagmarken helt avgjørende for hva Ukraina kan oppnå i de forhandlingene.

– Realiteten er at dersom vi ønsker en fredelig fremforhandlet løsning der Ukraina fortsatt kan være en selvstendig demokratisk nasjon i Europa, må vi støtte Ukraina nå. Våpen er veien til fred. Det er et paradoks, men det er den brutale realiteten vi nå ser i Europa, sier Stoltenberg, som understreker at sikkerhetssituasjonen i Europa er varig endret, uavhengig av hvordan krigen ender.

Tre lærdommer

Nato-sjefen sier han har tre lærdommer man allerede kan trekke av krigen i Ukraina.

– Det første er at vi må investere mer i forsvar. Det har vært Natos budskap lenge og det har dere hørt meg snakke om mange ganger før, men nå mener jeg det ikke kan være noe tvil om nødvendigheten av å investere i vår sikkerhet, sier han.

– Den andre lærdommen er at det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer, sier han, og viser til at det ikke er lenge siden mange mente at det å kjøpe gass fra Russland utelukkende var et kommersielt spørsmål.

Nato-sjefen sier man ikke må gjøre samme feilen overfor andre autoritære regimer, ikke minst Kina, og påpeker viktigheten av å sikre kontroll over egen infrastruktur.

– Det kan ikke være sånn at alle lønnsomme prosjekter gjennomføres bare fordi de er lønnsomme. Det kan ikke være slik at kortsiktige økonomiske interesser settes foran grunnleggende nasjonale interesser. Det er ofte sagt at krig er for alvorlig for å overlates til generalene. Det er jeg helt enig i. På samme måte er næringsvirksomhet for alvorlig til å overlates til næringslivsledere. De økonomiske beslutningene når vi handler med autoritære regimer har betydning for våre sikkerhet. De høye gassprisene i Europa i dag er det beste beviset på det. Det kommer fra en mann som har brukt store deler av sitt politiske liv på å slåss for EØS-avtaler, frihandelsavtaler og globalisering, sier Stoltenberg.

– Den tredje lærdommen er at autoritære regimer finner sammen, sier Nato-sjefen, og viser til Russlands partnerskap med Kina og bånd med Iran og Nord-Korea.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.