Det ligger an til å bli en durabelig maktkamp innad i Kristelig Folkeparti (KrF) denne høsten. Partiet er splittet etter at leder Knut Arild Hareide fredag rådet partiet til å vurdere et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

2. november avgjøres retningsvalget når partiet møtes til et ekstraordinært landsmøte for å stemme over om KrF skal søke regjeringsmakt til høyre eller venstre. Flere sentrale KrF-ere har allerede frontet at de er uenige med Hareide, deriblant hans to nestledere Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.

Leder Ann Kathrine Skjørshammer for KrF Kvinner håper og tror de fleste i partiet støtter Høyre-leder Erna Solbergs regjering, men er ikke sikker på at et ekstraordinært landsmøte vil tale til fordel for Hareides motstandere.

– Jeg oppfatter at det er krefter ved siden av det ordinære apparatet som driver en kraftig påvirkningsprosess. Altså ved siden av fylkeslagene og representantskapet, sier hun.

– Hvem er disse kreftene?

– Det kan jeg ikke si, men det var ikke tilfeldig at Knut Arild kom med boken sin to dager før landsstyremøtet. En sterkere påvirkning finnes ikke.

– Er det apparatet rundt Hareide som driver denne påvirkningen?

– Det er i hvert fall noen som gjør det. Beviset på det er at man har en partileder som går mot nestlederne sine. Hvis man velger rådgivere som er fra Agenda og vil drive partiet til venstre, så velger man sin påvirkning, sier hun.

Emil André Erstad (til venstre) er KrF-leder Knut Arild Hareides personlige rådgiver. Her er de på Stortinget under regjeringsforhandlingene i fjor høst.
Emil André Erstad (til venstre) er KrF-leder Knut Arild Hareides personlige rådgiver. Her er de på Stortinget under regjeringsforhandlingene i fjor høst. (Foto: Aleksander Nordahl)

Hareides personlige rådgiver er Emil André Erstad. Han har tidligere vært leder av KrFU og har også arbeidet i Tankesmien Agenda som har partipolitisk tilknytning til Arbeiderpartiet.

I Hareides bok «Det som betyr noe», som ble lansert tirsdag, kommer KrF-lederen med sterke karakteristikker av hvor stor forskjell det er på KrF og Frp: «Det har smertet mange trofaste KrF-ere at vi har samarbeidet så tett med en regjering der Fremskrittspartiet spiller en så viktig rolle.»

I bokens forord er Erstad én av to personer som takkes av Hareide for hjelp i «det forberedende arbeidet» med boken.

Hareide slår fast i boken at Frp ligger langt fra KrF når det gjelder «inkludering og respekten for menneskeverdet, solidariteten med sårbare, kampen for en mer rettferdig verden og forvalteransvaret for natur og miljø.» KrF-lederen sa imidlertid til DN tirsdag at boken ikke kan tolkes som at han personlig ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Hareide: Tillitsvalgte skal avgjøre

Gjennom sin kommunikasjonssjef Mona Høvset har Hareide følgende kommentar til Skjørshammers utspill:

– De jeg har diskutert dette med den siste tiden, er i all hovedsak mine to nestledere. Det er, på mitt initiativ, partiets landsmøte som skal konkludere i dette spørsmålet. Skjørshammer kan dermed være helt trygg på at det er partiets tillitsvalgte som skal avgjøre dette.

Hareides rådgiver Erstad har ingen kommentarer til saken.

Partileder Knut Arild Hareide (i midten) ønsker venstrevridning mens nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil heller begynne å snakke med høyresiden.
Partileder Knut Arild Hareide (i midten) ønsker venstrevridning mens nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vil heller begynne å snakke med høyresiden. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Ingen tradisjon for binding

På det ekstraordinære landsmøtet i november har hvert fylke en egen delegasjon, i tillegg til KrF Kvinner og KrFU. Det er opp til de ulike delegasjonene å avgjøre om de fristiller eller binder delegatene sine, altså om hver person stemmer fritt og ut fra egen overbevisning, eller om alle stemmer i tråd med hva delegasjonen er blitt enig om i forkant.

Skjørshammer sier at hennes delegasjon nå skal diskutere hvor de står, men at det ikke er tradisjon i partiet for å binde dem.

Hun håper at delegasjonene ser bort fra Hareides bok når de skal bestemme seg.

– Jeg håper de ikke vil la seg påvirke av denne boken. Jeg ser på den som et innlegg i debatten om å få KrF over til Arbeiderpartiet. Det er hans forsøk på å forklare utad, men jeg synes den var skjev, sier hun.

– Jeg savnet det positive fra borgerlig side. Vi har skrytt av det vi har fått til tidligere, men det var fraværende i boken. I tillegg underkommuniserer han betydningen av SV. Det går ikke an å ha flertall uten dem.

En regjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF, som Hareide ønsker, vil være avhengig av støtte fra SV.

– Hva er verst – å måtte samarbeide med SV eller Frp?

– Vi må velge mellom hovedaktørene og det er Høyre og Arbeiderpartiet. Det er det som er utgangspunktet. Fremskrittspartiet er mer enn det han siterer i boken. Han har holdt seg til et begrenset utvalg av deres sider, sier hun.

Har ikke tenkt på fristilling

Delegasjonenes størrelse avhenger av medlemstall og oppslutning i stortingsvalget. Rogaland var ved landsmøtet i 2017 den største med 15 delegater, mens Agder-fylkene hadde til sammen 18.

Flere har pekt på at den borgerlige fløyen i partiet står sterkt på Sør- og Vestlandet. Om disse delegasjonene stemmer samlet, eller om delegatene fristilles kan derfor avgjøre valget på landsmøtet.

Fylkesleder for KrF Rogaland, Oddny Helen Turøy vil ikke uttale seg om Hareides råd til partiet, og sier at fylket nå skal gjennom en prosess der de skal avgjøre hvordan de stemmer.

– Om de fristilles eller ikke har jeg ikke tenkt på ennå. Nå skal vi først ha en god runde i fylket, der hele Rogaland skal få si sin mening, sier hun.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Var de partyløver eller lesehester?
Sjeføkonomene Kari Due-Andresen og Kjersti Haugland om jobb, karriere og hvem de ville hatt med seg på en øde øy.
01:12
Publisert: