Onsdag kveld orienterte Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide Høyres Trond Helleland om at KrF ikke lenger hadde tillit til stortingspresident Olemic Thommessen (H). Presidenten har vært hardt presset i de siste ukene på grunn av budsjettsprekken på en halv milliard kroner i Stortingets byggeprosjekt.

Thommessen gikk av torsdag morgen da flertallet ikke lenger støttet ham.

– Knut Arild sa at han egentlig ikke hadde tenkt å konkludere, men etter en runde i stortingsgruppen, var de enige om at de ville konkludere likevel, sier Helleland til DN.

Det blir ikke kampvotering igjen?

– Det er opp til de andre partiene, men jeg har fått signaler fra i hvert fall noen om at de vil akseptere en ny kandidat fra Høyre, sier han.

– Er du selv kandidat?

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke begynt prosessen, dette kom litt bråere på enn det vi hadde regnet med. Tidligste mulighet for å avklare det er neste gruppemøte som er på onsdag, sier Helleland.

Outsider: Kapur

Ifølge DNs kilder er Trond Helleland den nærmeste til å ta over som stortingspresident. Men han har ikke bestemt seg om han selv ønsker det. Hvis han takker nei, og fortsetter som parlamentarisk leder, er nestleder i stortingsgruppen, Tone Trøen, og innpisker og nestleder i kontrollkomiteen Svein Harberg aktuelle kandidater.

En outsider er finanskomiteens Mudassar Kapur, som nå er inne i sin andre periode på Stortinget, i likhet med Trøen. Svein Harberg har sittet på Stortinget siden 2009, mens Helleland er den desidert mest erfarne med nesten 30 års fartstid som folkevalgt.

Han ble vararepresentant fra Buskerud allerede i 1989 og blir ny president hvis han selv ønsker det, ifølge DNs kilder.

Kollektivt ansvar

Trond Helleland har tidligere påpekt at presidentskapet er et kollegium som fatter vedtak i fellesskap.

– Jeg har hele tiden ment at presidentskapet har et kollektivt ansvar, men jeg ser at ansvaret særlig blir lagt på presidenten, særlig siden han satt også i forrige periode. Jeg tar KrFs beslutning til etterretning, og vi skal sørge for at Stortinget får en ny president som forhåpentlig vil kunne lede prosessen videre, sier Helleland.

– Opplever du at han har hatt støtte i Høyre?

– Det er ingen tvil om at det også hos oss, nedover i partiapparatet, har ment at vi burde gjøre noe. Dette er en byggeskandale som har gått helt ut av proporsjoner. Det er ikke uforståelig at ansvaret blir lagt på den øverste tillitsvalgte i Stortinget, sier partiets parlamentariske leder.(Vilkår)

«Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran (29) er en stolt nerd
«Star Wars»-skuespiller Kelly Marie Tran (29) er en stolt nerd – både i virkeligheten og foran kamera. Hun er en av de nye kvinnene som nå snur popkulturen på hodet.
02:50 Min
Publisert: