Kristelig Folkeparti har fått over 1000 innmeldinger etter at partiets leder Knut Arild Hareide anbefalte en ny retning for partiet. Samtidig har det kun kommet 85 utmeldinger. En av dem som har meldt seg inn er konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.

– Jeg har vært medlem av partiet siden jeg var 13 år gammel, og så valgte jeg å la være å fornye kontingenten i fjor fordi jeg syntes de surret veldig. Når de nå lander på en retning så syntes jeg det var på tide å bli medlem igjen, sier han til DN.

Siraj var i en årrekke politisk aktiv i partiet. Først som ungdomspolitiker i KrFU, før han ble rådgiver og byrådssekretær for nærings- og byutvikling i Oslo og varamedlem til Oslo bystyre. Han var vara på Stortinget mellom 2001 og 2005.

I fjor valgte han altså å ikke fornye medlemskapet.

– Jeg syntes at partiet da begynte å få en veldig utydelig profil, og de bidro ikke tilstrekkelig til å etablere et alternativ som var styringsdyktig. Jeg har alltid syntes at det er viktig for alle politiske partier å søke regjeringsmakt, sier Siraj.

KrF har hatt en medlemskampanje siden forrige uke, men det var først etter Hareides råd at innmeldingene fra nye medlemmer som Siraj skjøt fart.

Best i regjering

KrFs partiledelse er splittet om regjeringsspørsmålet. Mens Hareide vil gå til Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mener nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad at det beste vil være å først snakke med dagens regjering. Alle tre mener imidlertid at det beste alternativet for KrF er å gå i regjering etter mange år i opposisjon.

– Det viktige er at partiet bestemmer seg og bidrar til et styringsdyktig alternativ. Nå har partilederen gitt et råd, og så kan man like det eller ikke. Jeg skal ikke si hvilken løsning jeg foretrekker, men jeg kan leve med begge utfall.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har foreslått en tredje løsning der partiet forblir i opposisjon ut stortingsperioden. Dermed vil det holde løftet om å ikke gå i regjering med Frp og samtidig beholde Erna Solberg som statsminister.

Neste uke skal sakspapirene til landsmøtet, og dermed også hvilke alternativer KrF skal ta stilling til, avgjøres.

Landsmøtet bestemmer

Det er først 2. november partiet bestemmer seg for hvilken retning det skal gå i. Da er det ekstraordinært landsmøte på Gardermoen.

Frem til skjebnedagen skal partiledelsen reise rundt til lokallag og argumentere for hvert sitt alternativ. De vil også delta på telefonkonferanser. Den første runden fant sted torsdag kveld i Vennesla, hvor Hareide og Ropstad diskuterte for lukkede dører. Det ble holdt en avstemning under møte, og lokalpolitikerne stemte for at KrF bør gå i forhandlinger med Solberg-regjeringen.

Avstemningen har imidlertid ingen reell betydning, siden det er fylkesårsmøtene mot slutten av måneden som vil avgjøre hvordan fylkeslagene ser på regjeringsspørsmålet. På møtene til fylkeslagene vil det også bli avgjort om delegatene skal bindes til fylkeslagets mening på landsmøtet eller ikke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert: