– KrF vil ha en regjering som satser på distriktene. Nettopp derfor vil vi inn i regjering, sier Knut Arild Hareide i talen på KrFs landsmøte, som startet torsdag.

– Vi har et konstruktivt samarbeid med regjeringspartiene og Venstre i mange saker. Men vet dere hva både jeg og resten av stortingsgruppen er lei av? Det er å reparere distriktsfiendtlige og sentraliserende forslag fra regjeringen. Vi har brukt ufattelig mye krefter på å hindre slike skadelige utslag. Og selvsagt har vi ikke klart å ordne opp i alt, sier Hareide.

Han hevder KrF har større ambisjoner for distriktene enn å bedrive skadebegrensning. Hareide ramset også opp alle dårlige forslag KrF har stemt imot.

Nei til mye

– Vi sa nei til tvangssammenslåing av kommuner. Vi sa nei til nedleggelse av skattekontor. Vi sa nei til nytt inntektssystem. Vi sa nei til ny organisering av nettselskapene. Og vi har sagt et klart nei til nedleggelse av lokalsykehusene i Volda, Odda, Narvik og Flekkefjord, sier Hareide.

– Vi ser det i distriktspolitikken. Vi ser det på landbruk, bistand, klima, bioteknologi, flyktninger og integrering. Norge trenger en ny kurs. Norge trenger en ny regjering! sier Hareide.

Les Kjetil B. Alstadheim: Han er Hareides største problem

Men hvilken regjering? Ikke en med Frp.

Satser på sentrum

– Landet er best tjent med en regjering med et sterkest mulig sentrum. KrF vil arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre. Med respekt for de politiske forskjellene er et samarbeid med Frp ikke aktuelt. Alle som har observert norsk politikk de siste årene, har registrert hvor stor avstanden er i sak etter sak. Vi ber velgerne om å gi sin støtte til en sentrum-Høyre-regjering, sier Hareide.

Men om det ikke går?

Erna må velge

– Når velgerne har sagt sitt i høstens valg, må Erna Solberg velge. Om hun fortsatt vil satse på et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet? Eller om vil hun gå for en sentrum-Høyre-regjering? Velger Erna oss. kan jeg trygt stoppe serien «Knut Arild Hareide lanserer nye og litt uventede statsministerkandidater», sier Hareide, med referanse til at han på NRK tirsdag ikke utelukket Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum statsminister i en sentrumsregjering.

– Dersom et regjeringssamarbeid sentrum-Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon. For KrF er det én ting som er avgjørende, og det er politisk gjennomslag. Vi skal ikke sette oss mutte bakerst i stortingssalen og si nei til muligheten for innflytelse, nei til muligheten for nye politiske seire, nei til muligheten for å skape det samfunnet vi ønsker, sier Hareide.

Dårlige tall

For seks år siden tok han over som partileder etter Dagfinn Høybråten, med et mål om å gjøre det kristelige folkepartiet mer attraktivt for nye velgergrupper. Det har han ikke klart. KrF ligger nå på 5 prosents oppslutning i snitt på de siste målingene.

Ved forrige stortingsvalg valgte KrF å ikke gå inn i regjering, men garanterte for at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering. Det gjør ikke partiet i høstens stortingsvalg. Hareide har åpnet for at KrF kan komme til å støtte en Ap-ledet regjering dersom hans foretrukne sentrum-Høyre-styre ikke blir noe av. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke