Da Knut Arild Hareide tapte avstemningen på partiets skjebnelandsmøte i november varslet partilederen at han ville gå av, hvis forhandlingene med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre førte frem.

Torsdag kveld godkjente landsstyrene i partiene regjeringsplattform, og danner dermed den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1983.

Det betyr at Hareide går av som leder av partiet.

– Det er klart at det er rart og spesielt. Jeg har hatt god tid til å tenke denne tanken, og møtet i dag var som forventet, sa Hareide til pressen etter regjeringens pressekonferanse.

I likhet med et stort mindretall i KrF landsstyre stemte han i mot å gå inn i regjering torsdag kveld. Ifølge VG stemte 17 mot, og 19 for.

– Jeg har hatt et annet syn om vårt veivalg. Vårt politiske gjennomslag kunne vært større i et annet samarbeid, sa Hareide.

Bollestad tar over

Hareide ønsket å dreie partiet mot venstre, og tok til orde for et historisk samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad var enige i at partiet burde søke makt, men mente den måtte skje med de borgerlige partiene.

Etter svært jevne og opprivende avstemninger i partiets fylkeslag, ble det til slutt klart at den borgerlige fløyen i partiet vant frem.

Det er Ropstad som har ledet forhandlingene med regjeringspartiene, og det er ventet at han vil ta over som leder ved neste landsmøte. Det er imidlertid Bollestad som tar over midlertidig siden hun er første nestleder.

Fikk ikke abortgjennomslag

Ropstad var en hard pådriver for å samarbeide på borgerlig side for å få gjennom endringer i abortloven.

Nestlederen fikk ikke gjennomslag for endringer i 2c, som gir rett til å abortere foster etter 12. uke ved alvorlig sykdom eller utviklingshemning. Han fikk imidlertid gjennomslag for begrensninger i muligheten for fosterreduksjon, også kjent som tvillingabort.

– Vi har ikke klart å endre paragraf 2. Det er jeg lei meg for. Det har vært viktig for meg og KrF, sa Ropstad på regjeringspartienes pressekonferanse torsdag kveld. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.