Torsdag kveld i Vennesla står første slag mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad om partiets nye retning.

På et lukket møte hos fylkeslaget i Agder skal Hareide begrunne hvorfor han ønsker å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens Ropstad vil argumentere for å gå inn i dagens regjering.

Partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan lanserte tidligere denne uken en et tredje alternativ i DN, nemlig å bli i opposisjon. Slik vil KrF holde løftet om å ikke gå i regjering med Fremskrittspartiet, og samtidig beholde Erna Solberg som statsminister.

Ropstad utelukker ikke løsningen Grøvan skisserer.

Vil i regjering

– Partiet må selvsagt kunne diskutere alle alternativ, skriver Ropstad i en melding, og legger til:

– Men hele ledelsen er tydelige på at for å vinne viktige saker som for eksempel å hindre liberalisering av bioteknologiloven og bekjempe sorteringssamfunnet så må KrF søke å komme i regjering. Vi kan ikke gå til valg på sentrum-Høyre i 2021 og da mener jeg det er nødvendig å gjøre et valg nå.

Ropstad svarer også på vegne av Hareide og Bollestad. De tre skal i den kommende måneden reise rundt i landet til de lokallagene som ønsker det, i tillegg til å stille opp på telefonkonferanser.

Parlamentarisk nestleder Grøvan er først tilbake i Norge 15. oktober, når det kun vil gjenstå litt over to uker før skjebnelandsmøtet.

Hans Fredrik Grøvan ønsker en annen løsning enn partikollegaene.
Hans Fredrik Grøvan ønsker en annen løsning enn partikollegaene. (Foto: Gunnar Lier)

Bestemmer neste uke

DN har spurt kommunikasjonssjef Mona Høvset i KrF om landsmøtet vil ta stilling til Grøvans løsning.

– Sentralstyret har møte 11. oktober og der blir sakspapirer til landsmøtet en av sakene, skriver hun i en melding.

I sentralstyret sitter blant andre partiledelsen og Grøvan. Han bekrefter overfor DN at han vil sørge for at landsmøtet også tar stilling til hans forslag.

– I en situasjon hvor partiet blir delt, kan det være behov for å få et tredje alternativ for å unngå en avskalling. Jeg vil prøve å få frem det, selv om jeg er klar over at det er en krevende situasjon å stå i, sa Grøvan tidligere i uken.

Han understreket samtidig at han er for å gå inn i dagens regjering om han ikke får gjennomslag for sin løsning.

https://twitter.com/KAHareide/status/1047749847376441344

Over 1000 innmeldinger

KrF har slitt med oppslutning blant velgerne i de siste årene, men etter Hareides råd til partiet har det kommet mange nye innmeldinger. På under en uke har over 1000 meldt seg inn i partiet, opplyser Hareide på Twitter.

– Helt fantastisk. Over tusen nye medlemmer til KrF! Velkommen med på laget! skriver han.

Han skriver ikke noe om hvor mange som har meldt seg ut, men onsdag var tallet 58. KrF startet en vervekampanje i forrige uke, men det var først etter Hareides tale til landsstyret at det begynte å komme et stort antall innmeldinger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vil Elon Musk lykkes? Det gjenstår å se
Er du interessert i Tesla-aksjen, er det én ting du må følge med på.
01:25
Publisert: