Entusiasmen til regjeringssamarbeidet blant Kristelig Folkepartis (KrF) lokalpolitikere er blitt markant lavere de siste månedene.

Det går frem av to spørreundersøkelser DN har sendt til partiets listetopper til kommune- og fylkestingsvalget.

Da DN i mai 2015 stilte spørsmål om hvordan lokalpolitikerne mente KrF burde forholde seg til regjeringen resten av perioden, var det 32 prosent som ville vurdere å bryte samarbeidet og enten stemme fra sak til sak eller felle regjeringen.

I en tilsvarende undersøkelse nå, er denne andelen økt til 42 prosent (se tabell).

Både nå og sist er det klart flest blant disse som vil la regjeringen bli sittende og stemme fra sak til sak. Tallene viser likevel at andelen som vil vurdere å felle regjeringen og støtte opprettelsen av en Ap-ledet regjering er nær doblet – fra tre til seks prosent av de spurte.

Partileder Knut Arild Hareide varsler nå at hele KrF-organisasjonen skal engasjeres i en grundig prosess om veivalg foran stortingsvalget i 2017.

Ny realitet

Samtidig som flere ser ut til å være misfornøyde med regjeringssamarbeidet, viser svarene at det er færre enn sist som er skuffet.

På spørsmål om hvordan de synes samarbeidet med regjeringspartiene har gått så langt, svarer 50 prosent at samarbeidet med regjeringspartiene er dårligere enn de hadde forventet. Før sommeren var denne andelen 63 prosent.

Undersøkelsen sier ikke noe om årsak – om for eksempel en ny form for realitetsorientering ligger bak.

«Verdimessig likere Ap»

– Endringen er mye på grunn av regjeringens innvandringspolitikk. Den er basert på mer fremmedfrykt enn det er grunnlag for og er helt forkastelig. Etter retorikken som brukes, funderer jeg på hvordan vi hadde stilt oss til sigøynere og jøder under annen verdenskrig, sier KrFs Kristian Landro (33), som er gruppeleder for partiet i Sauda kommune og sørger sammen med Sp og Ap for flertall i kommunestyret. Landro var avventende positiv sist sommer, men svarer nå at han mener KrF burde gå inn for å felle regjeringen og støtte opprettelsen av en Ap-regjering.

– Vi er verdimessig likere Ap, sier han.

– Tror du orienteringen vekk fra Høyre og Frp er en bølge som vil vokse seg sterkere i KrF?

– Nei, dessverre. Det er nok også forskjell på yngre og eldre KrF-folk, sier Landro.

Erna avgjør

Dag Inge Ulstein er KrF-byråd i Bergen – nå i samarbeid med Ap. I forrige periode samarbeidet KrF med det borgerlige byrådet. Ulstein peker også på innvandringspolitikken som en årsak til bevegelse i KrF.

– Men det er Erna som avgjør hvor stort rom Frp skal få, sier han.

Ulstein mener en ny orientering mot sentrumssamarbeid nå kjennetegner KrF.

– Det er dette – KrF tilbake til røttene – som nå skaper begeistring i partiet, sier han.

Hjerte i sentrum

Partileder Knut Arild Hareide medgir i en kommentar at debatter om flyktninger og asylbarn har påvirket KrF.

– Retorikken som blir brukt mot mennesker på flukt som «å bæres på gullstol» eller «godhetstyranner» bryter med verdier vårt parti er bygget på, sier han.

Hareide mener likevel KrF har oppnådd mange delseire i samarbeidet med dagens regjering.

– Vi er avhengige av å sette et sentrumsstempel på sakene regjeringen legger frem. Det klarer vi i stor grad, sier han.

Hareide kommenterer ikke om KrF vil lene seg mer eller mindre til høyre eller venstre fremover, men viser til kommende partidrøfting.

– KrFs hjerte ligger i sentrum. Det er politikken som avgjør, sier Hareide.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.