Kristelig Folkeparti må vurdere et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sa partiets leder Knut Arild Hareide i sin tale til landsstyret på fredag.

Det kan bety slutten på regjeringen til statsminister Erna Solberg (H) bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Hareide bekrefter at det vil bli et ekstraordinært landsmøte for å ta stilling til saken, etter at landsstyret i flere timer har diskutert Hareides forslag.

Uenige nestledere

Begge hans nestledere er uenige med Hareide om rådet han ga om Arbeiderpartiet.

– Jeg mener at vi har hatt godt samarbeid de siste fem årene. Det har vært utfordringer, men vi har fått godt gjennomslag. Jeg mener derfor vi må søke til dagens regjering først og sondere for å se om det er mulig å få gjennomslag. Om ikke er det ingen grunn til å gå inn i regjeringen, og da er det naturlig å høre med den andre siden, sier Kjell Ingolf Ropstad til DN.

Kjell Ingolf Ropstad, Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad.
Kjell Ingolf Ropstad, Knut Arild Hareide og Olaug Bollestad. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Han understreket at KrF er et sentrumsparti, og helst vil være i en sentrumsregjering.

– Det er ikke aktuelt med situasjonen i dag, og det er heller ikke en sentrum/høyre-regjering. Da går man nedover på prioriteringslisten, sier han.

Ga et annet råd

Også nestleder Olaug Bollestad ønsker å snakke med regjeringen først, fortalte hun etter at landsstyremøtet var over.

– Vi har fått gjennomslag i fem år, og nå tenker jeg vi må prøve å se om det er mer enn budsjettforhandlinger som regjeringen er klar for, sier hun.

Hun avviser at partiledelsen nå vil lobbe for de forskjellige alternativene.

– Jeg har gjort min jobb og gitt et råd til landsstyret. Nå er det sånn at organisasjonen skal ta stilling til rådene, og hvis noen ønsker å snakke med oss eller få besøk så vil vi si ja til det. Men det er ikke sånn at vi skal drive en aktiv valgkamp, sier hun.

Vil fortsette

Hareide er åpen for å fortsette selv om partiet går mot ham.

– Jeg stiller ikke kabinettsspørsmål, sier han.

At det blir ekstraordinært landsmøte er en seier for en av Hareides motstandere, parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan. Like etter partilederens tale sa Grøvan til DN at han er uenig med Hareides uttalelse og ønsker et ekstraordinært landsmøte.

Både Ropstad og Bollestad er enige med Hareide i at han kan fortsette selv om landsmøtet går mot ham.

– Det er ingen diskusjon om partiledelse nå, sier Bollestad.

Flere reaksjoner

Siden Hareides tale har det kommet en rekke reaksjoner. Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er begge åpne for samtaler. Høyres nestleder Jan Tore Sanner er overrasket.

Selv om Hareide har kommet med sin anbefaling, er det partiet som tar den endelige avgjørelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er de riktige vinene til høstens viltmiddag
DNs vinskribent Merete Bø gir deg de beste vintipsene til reinsdyrmiddagen og speket viltkjøtt.
04:05
Publisert: