Valgresultatet gjør at KrF er på vippen i Stortinget. Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å ha flertall i saker i Stortinget. Fylkeslederne i KrF mener det i stor grad vil bli opp til regjeringen Solberg selv å tilpasse seg slik at den kan overleve.

Men ikke alle tror hun klarer det.

DN har snakket med 15 av KrFs fylkesledere om fremtiden som «opposisjonsparti», og regjeringen Solbergs posisjon.

Tommelen ned

Flere av fylkeslederne sier rett ut at det ikke er sannsynlig at regjeringen overlever fireårsperioden.

Kristelig Folkeparti fikk en oppslutning på 4,2 prosent og gjorde dermed sitt dårligste valg på 81 år.

På spørsmål om det er sannsynlig at regjeringen Solberg blir sittende ut kommende fireårsperiode, svarer fylkesleder i Nordland, Per Pedersen:

– Overhodet ikke. Det er i hvert fall ikke vi som skal hjelpe til å holde dem på taburettene.

Også i Troms og Finnmark tror man at dagens regjering vil se sitt endelikt i løpet av fireårsperioden.

– Jeg vil være overrasket hvis regjeringen overlever fire år, sier fylkeslederen i Finnmark, Svein Iversen, og utdyper:

– KrF vil ikke være tjent med å bli presset på sak etter sak, og risikere å bli visket bort i utydelighet. Jeg tror KrF vil tjene på å være veldig tydelig politisk.

Han tror ikke det kommer til regjeringskrise allerede ved kommende statsbudsjett – der tror han regjeringen vil strekke seg veldig langt for å imøtekomme KrF og Venstre.

Under partilederdebatten på Stortinget etter valget, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide følgende:

– Men vi har også sagt at vi ikke kan gi en garanti for de neste fire årene. Det er klart at det er slik at Erna Solberg og Siv Jensen helt og holdent vil bestemme hvor farlig de lever. For det har kostet for KrF og Venstre og være en modererende kraft gjennom disse fire årene, sa Hareide.

Støre spiselig

Fylkeslederen i Troms, Jon Christian Ander, tror heller ikke det er sannsynlig at regjeringen blir sittende ut fireårsperioden.

Han tror en sentrum-høyre-regjering vil være mer levedyktig, selv om det også blir en mindretallsregjering.

Fylkesleder Ole Døvik i Vestfold, tror ikke det er stor sannsynlighet for at regjeringen sitter fire år til.

– Hvorfor ikke?

– Det er for stort sprik i politikken. Frp må prostituere seg for at det skal kunne fungere i fire år. Og slik jeg kjenner Fremskrittspartiet, tror jeg ikke det skjer, svarer Døvik, som ikke utelukker at KrF vil felle regjeringen Solberg.

– En regjering av Senterpartiet, Arbeiderpartiet og KrF synes jeg er godt spiselig for vårt parti, sier han.

Rogalands fylkesleder Per-Endre Bjørnevik er ikke så innstilt på å vurdere sannsynligheten for regjeringens levetid, men sier likevel:

– Jeg tror det blir en regjering styrt av Erna Solberg, men hvilke andre partier som vil inngå i en mindretallsregjering, gjenstår å se.

Lederen i Sør-Trøndelag, Heidi Pawlik Carlsson, sier at KrF ikke kan love å verne regjeringen.

– Vi er ikke noen garantist. Jeg tror ikke det er 100 prosent sannsynlig at de blir sittende ut perioden, hvis det skal være like krevende som det har vært i denne, sier hun.

Vest-Agders leder Per Sverre Svinlaug vil ikke spekulere i sannsynlighet, men sier om perioden:

– Vi vil sitte med gode briller og vurdere hva vi kan gå med på.

– Den som lever får se, sier fylkesleder i Oppland, Toril Kristiansen, om regjeringens levealder, og Trude Brosvik, leder i Sogne og Fjordane KrF, sier det blir krevende for regjeringen å manøvrere nå.

– Erna Solberg skal i alle fall være veldig klok. Det er vanskelig for Høyre å være knyttet til et fløyparti og være i mindretall i Stortinget. Jeg tror ikke vi får se de store Frp-utslagene.

Opp til Solberg

Flere fylkesledere peker nettopp på at det blir opp til Erna Solberg selv, om hun klarer å bli sittende med dagens Høyre-Frp-regjering. Det betyr i så fall å gi etter for sentrum.

– Det er egentlig helt opp til Erna Solberg. Det er viktig at Erna Solberg legger seg der hun får flertall, sier fylkeslederen i Akershus, Ingunn Ulfsten, som ikke vil spekulere i hvor lenge Solberg-regjeringen kan bli sittende.

Fylkesleder i Oslo, Ann Kathrine Skjørshammer, uttrykker seg slik:

– Det man er enig i, støtter man, det man er dypt uenig i, støtter man ikke. Slik er det.

Buskeruds KrF-leder Hege Irene Fossum sier sannsynligheten for regjeringens overlevelse vil avhenge av politikken den leverer.

– Jeg tror kampen om enkeltsaker blir hardere fremover, sier Fossum

Fylkeslederen i Hordaland, Pål Kårbø, er den som rasler minst med sabelen. Han mener KrF må være konstruktive i perioden.

Ikke høste maksimalt

– Mange velgere ønsker å ha Erna som statsminister. Det er et ansvar for oss også. Da skal vi ikke sitte og true. Det blir en jobb for regjeringen å tilnærme seg Venstre og KrF, men vi må også ta inn over oss styrkeforholdet her. Jeg synes det er viktig å si at vi ikke skal sitte og høste maksimalt, sier han.

– I det å være et opposisjonsparti ligger det å ikke frede noen, men å gå for egen politikk, sier Knut Duesund, fylkesleder i Telemark.(Vilkår)

Ikke hørt strupesang før? Nordmann dro til Sibir for å delta i sangkunstens verdensmesterskap
Se og, ikke minst, hør Bjørn Tomren strupesynge i den russiske republikken Tuva. – Hvis jeg mangler et ord på tuvinsk, synger jeg bare «Sylfest Lomheim».
02:16
Publisert: