Einar Steensnæs slutter seg til rekken av KrF-profiler som reagerer kraftig på nestledernes spill før partiet valgte retning i høst.

Steensnæs, som har vært nestleder i partiet, parlamentarisk leder og statsråd, sier til dagbladet at han er veldig skuffet over det som er kommet fram i VGs avsløring av maktspillet om KrFs veivalg.

– Troverdighet og ryddighet er viktig for tillit alt politisk arbeid, ikke minst for KrF, sier partiveteranen. Han sier hele partiet trenger å få en full redegjørelse fra nestlederne om deres roller i maktkampen.

Nestlederne må selv forklare

- Vi kan ikke bare forholde oss til det som skrives i pressen. Det er viktig at nestlederne selv gir en forklaring på hvorfor det ble innledet politiske forhandlinger med ledelsen i andre partier før det viktige landsmøtet 2. november.

Steensnæs tror forsoningsprosessen som var i gang i partiet stopper opp og blir tyngre etter det som er kommet fram.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold sier til TV 2 at han føler seg lurt etter at det er avslørt hemmelige møter med Høyre. Andre, som tidligere nestleder Odd Anders With og leder KrFU-leder Simen Bondevik i Akershus, mener nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad bør vurdere sine stillinger.

Bollestad vrakes

Olaug Bollestad vrakes av sine egne i Rogaland KrF, som heller vil ha Kjell Ingolf Ropstad som partileder, ifølge Klassekampen.

Bollestad er første nestleder, og dersom Knut Arild Hareide går av, er det hun som blir konstituert fram til landsmøtet velger en ny partileder, skriver avisen.

Mandag gikk fristen ut for fylkeslagene til å komme med innspill til valgkomiteen, og Klassekampen mener å vite at Bollestads hjemfylke har satt partiets andre nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, på topp før fylkesstyret diskuterte saken. Forslaget om Ropstad kommer med forbehold om at Hareide går av og ikke lenger er aktuell.

- Har spilt inn Syversen

Rogaland KrF har Bollestad på andreplass og deretter tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

Sistnevnte trekkes fram av flere etter VGs avsløring om maktspillet dagens nestledere drev i forkant av det ekstraordinære landsmøtet der partiet valgte retning. KrF gikk som kjent til høyre, i tråd med det nestlederne ønsket, men mot partileder Hareides anbefaling.

– Vi har spilt inn Hans Olav Syversen som ny leder. Han er mest samlende. KrF trenger en leder som alle kan oppleve som sin egen, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF til avisen.

Også lederne i Hedmark og Akershus ser på Syversen som en god kandidat.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: