Fredag formiddag kom Sylvi Listhaug ut på slottsplassen med statsminister Erna Solberg (H), etter at hun nok en gang tok plass ved kongens bord i regjeringen. Nå som minister for eldre- og folkehelse.

– Vi har fått en ny eldre- og folkehelseminister, et kjent ansikt er tilbake i regjering – Sylvi Listhaug. Det er hyggelig, sa Solberg.

Ba Listhaug beklage

Det er gått litt over et år siden Listhaug gikk av som justis-, beredskaps- og innvandringsminister.Foranledningen til Listhaugs mye omtalte Facebook-innlegg, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettigheter over landets sikkerhet. Reaksjonene var kraftige, og det ble etter hvert flertall for mistillit mot henne.

DN fortalte også i fjor om hvordan statsministeren flere ganger ba Listhaug beklage innlegget på Facebook. Da Listhaug endelig gikk opp på Stortingets talerstol for å beklage, gjorde hun endringer i teksten hun var blitt enig med statsministeren om å fremføre. Opposisjonen var langt fra fornøyd med unnskyldningen som ble gitt, og Listhaug måtte nok en gang opp på talerstolen for å beklage.

Flere maktposisjoner

Nå, litt over et år etter at Listhaug flere ganger trosset statsministeren, er hun tilbake i regjeringen. Denne helgen vil hun også få posisjonen som Frps første nestleder på partiets landsmøte.

Det var NRK som først meldte at Listhaug kom tilbake fredag.

Samtidig som Listhaug går inn i regjeringen, forsvinner ektemannen Espen Espeset (Frp) ut. Han har vært statssekretær for Erna Solberg på Statsministerens kontor.

Omstridt statsråd

Eldre- og folkehelseministeren har ansvaret kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet som omfatter helsefremmende og forebyggende arbeid innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet, alkohol-, narkotika- og tobakksforebygging og smittevern.

Listhaug erstatter partikollega Åse Michaelsen (Frp).

Før Frp-nestlederen gikk av hadde hun vært både landbruksminister- og matminister, innvandrings- og integreringsminister og justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

Listhaug har vært omstridt i en rekke saker, og flere ganger fått kritikk fra samarbeidspartnerne i Venstre og KrF. Sistnevnte, som nå er medlem av regjeringen, støttet mistillitsforslaget mot henne i fjor.

– Håper Listhaug har lært

I sin tid som justisminister havnet Listhaug flere ganger i åpen konflikt med KrFs daværende partileder Knut Arild Hareide. Han har ikke besvart DNs henvendelser fredag.

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan sier han forventer at Listhaug opptrer lojalt mot regjeringen.

KrFs parlamentariske leder håper Listhaug har lært.
KrFs parlamentariske leder håper Listhaug har lært. (Foto: Fartein Rudjord)

– Min forventning til Listhaugs inntreden i regjeringen er at hun står lojalt på regjeringens plattform. KrF forventer at hun løfter de eldres sak på en måte som gjør at de kan bli sett og viktige tiltak blir iverksatt, skriver han i en SMS til DN.

Han håper Listhaug har lært:

– Jeg håper hun har tatt lærdom av situasjonen som førte til hennes avgang for ett år siden og framover kan opptre samlende og ikke sette grupper opp mot hverandre.

KrF fikk knallhard medfart fra Listhaug på hennes siste pressekonferanse før avgangen.

– Jeg opplever at de er et parti helt uten ryggrad og styring, sa hun.

– Ingen topp-dag

Venstre og FrP har stått langt fra hverandre i innvandringspolitiske spørsmål og Listhaugs retorikk har ved flere anledninger skapt sterk misnøye i Venstre.

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby er ikke fornøyd med at Listhaugs inntreden i regjering.

– Ute snør det, Listhaug gjør comeback som statsråd, og senere i dag skal jeg møte en frustrert pelsdyrbonde. Tegner ikke til å bli blant årets topp ti-dager dette, skriver hun på Twitter.

Også i de siste dagene har Listhaug kommet med flere utspill som har vekket oppsikt. Blant annet har hun sagt at det ikke er noen tilgivelse for de såkalte IS-kvinnene. I tillegg har hun foreslått flyktningsstopp i flere kommuner, og sagt at hun frykter gettoer.

Ser frem til at Listhaug bruker energien på eldre

Trine Skei Grande, Venstres partileder og kultur -og likestillingsminister har følgende kommentar om Listhaug som ny regjeringskollega.

– Jeg ser fram til at Listhaug nå bruker energien for å gjøre hverdagen bedre for de eldre. Eldreomsorg og folkehelse er viktig, fordi et samfunn kan måles på hvor godt det tar vare på sine eldre. Det er en rekke utfordringer jeg håper Listhaug tar fatt på: Retten til å bestemme i egen hverdag gjelder uavhengig av alder. Eldre må i langt større grad få mulighet til å ha innflytelse på innholdet i tjenestene de får fra det offentlige. Alle må få nødvendig pleie og omsorg når de trenger det, og vi må styrke fagkompetansen innen geriatri og rehabilitering, fortsetter hun.

Frp-nestor Carl I. Hagen, en av Listhaugs støttespillere, vil ikke kommentere den nye statsråden:

– Dette tar jeg til orientering, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.