– Det finnes ikke et viktigere nasjonalt sikkerhetsspørsmål for Sverige nå enn at vi sammen med Finland blir medlem av Nato, sier statsminister Ulf Kristersson.

Uttalelsene kom under en hastig sammenkalt pressekonferanse tirsdag kveld, der statsminister Ulf Kristersson, utenriksminister Tobias Billström og forsvarsminister Pål Jonson deltok.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden annen verdenskrig, sa Kristersson.

– Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato. Dette er et spørsmål som truer hele vårt demokrati, som truer freden i vår del av verden, sa han.

Må ikke være naive

– Men la oss ikke være naive. Det finnes krefter både i og utenfor Sverige som vil hindre oss i å bli Nato-medlem, sa Kristersson.

– Vi ser at det finnes provokatører som forverrer Sveriges relasjon til andre land, noe som leder til at svensk Nato-medlemskap blir forsinket, fortsatte han, men uten å nevne Tyrkia ved navn.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagte møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar, og fra finsk hold ble det antydet at landet nå vurderer å gå inn i Nato uten Sverige.

Utsatt situasjon

Kristersson sier at han har forståelse for signalene som kommer fra Finland, men understreker at finsk inntreden i Nato uten Sverige trolig bare er aktuelt dersom det blir klart at Sverige permanent holdes utenfor.

– Vi står fast på at Finland vil gå med i Nato sammen med Sverige, og at Nato-landene ser våre søknader under ett, sa han.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden annen verdenskrig. Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato, sa Kristersson.

Protester

Etter at den dansk-svenske høyreradikale politikeren Rasmus Paludan brente en koran i Stockholm lørdag, har det vært antisvenske markeringer i blant annet Pakistan, Afghanistan, Irak, Jordan og Jemen.

I Tyrkia har det vært protester både i Ankara og storbyen Istanbul. Grunnet ventede demonstrasjoner utenfor den svenske ambassaden i Ankara valgte ambassaden å holde stengt tirsdag. Ambassaden ble også holdt stengt mandag.

På pressekonferansen fikk Kristersson spørsmål om hva han mener om dem som protesterer og demonstrerer mot svensk Nato-medlemskap.

– Vi er inne i en ekstremt farlig tid og alle innbyggere bør tenke over hva som best gagner svenske sikkerhetsinteresser, sa han.

– Den utrolig opphetede stemningen som nå råder både i Sverige og internasjonalt er ikke bra for svensk sikkerhet, sa Kristersson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.