Høyres stortingsgruppe vil onsdag innstille Kristin Clemet som første vara til Nobelkomiteen. Partiets parlamentariske leder Trond Helleland er svært glad for at Clemet takket ja.

– Hun er en dame med stor integritet. Hun har vært aktiv i politikken, men har de siste årene først og fremst gjennom å være en tenketanksjef markert seg i den offentlige debatten. Selv om hun bare blir første vara, vil Clemet bli en nyttig tilvekst til komiteen, sier Helleland.

Plassen som førstevara kan bli spesielt viktig nå, fordi Frp ønsker å fremme Carl I. Hagen som fast medlem i Nobelkomiteen.

Hagen er samtidig vararepresentant til Stortinget, og har sagt at han ikke vil møte i Nobelkomiteen dersom han samtidig er innkalt til Stortinget. I så tilfellet vil Nobel-varaen steppe inn i Nobelkomiteen.

Anne Enger fast medlem

Det er ikke riktig som Dagbladet skrev mandag at Senterpartiets Anne Enger skal stå som første vara i Nobelkomiteen inntil avdøde Kaci Kullmann Fives periode går ut i 2021. Den tidligere Sp-lederen og Nei til EU-dronningen går inn som fast medlem fra og med første komitémøte i 2018.

– Vi ble ikke klar over at Høyre mener det er naturlig at Senterpartiet får plassen fra dag én før møtet mellom de parlamentariske lederne mandag. Det er en god nyhet, sier Marit Arnstad til DN.

Første vara blir altså Kristin Clemet. Hun ble nylig orientert om vervet.

– Selv som bare første vara betrakter jeg det som et interessant og ærefullt oppdrag. Det hadde jeg ikke ventet. Men jeg skal være godt forberedt hvis jeg blir innkalt, sier Clemet.

Internasjonalt engasjement

Selv om hun er mest kjent for å delta i debatter om norsk politikk, trekker Helleland frem Civita-sjefens engasjement for Oslo Freedom Forum.

– Den institusjonen har en litt annen inngang til menneskerettigheter enn mange andre, sier Helleland.

Clemet bekrefter at Oslo Freedom Forum har vært viktig.

– I starten av Civitas arbeid diskuterte vi om vi bare skulle beskjeftige oss med norsk politikk. Men det ble en umulig tanke ettersom innenriks- og utenrikspolitikk er så nært knyttet sammen. Vi har vært dypt involvert i Oslo Freedom Forum. Og Civita har jobbet mye med spørsmål knyttet til totalitære regimer, fremveksten av nasjonalisme og populisme og jeg har selv vært engasjert i Europabevegelsen, sier Clemet.

Mange favoritter

Carl I. Hagen er altså første vara til Stortinget. Vedkommende var det i forrige periode møtte 68 dager.

Den saken vil ikke Kristin Clemet kommentere. Men hun svarer gjerne på spørsmålet om hvilke fredspriser hun setter høyest.

– Jeg har ikke én favoritt, men jeg gikk i tog da EU fikk den. Vi var begeistret i Civita da Muhammad Yunus fikk den fordi vi hadde bidratt til å gjøre han kjent i Norge. Nelson Mandela og de Klerk gjorde sterkt inntrykk. Marathi Ahtisaari fremsto kanskje ikke så spennende, men han fortjente den. Og i nyere tid mener jeg prisen til Juan Manuel Santos var en fin pris, sier Clemet.

Ikke diskvalifiserende

Trond Helleland mener, i lys av debatten om komiteens uavhengighet, at det ikke er et problem at Clemet er tidligere statsråd.

– Å ha vært aktiv politiker, også i regjering, bør ikke være diskvalifiserende. Etter at Clemet gikk av, har hun i mange år hatt en yrkeskarriere, sier Helleland. (Vilkår)

Årets DN bil – storbil
BMWs helt ferske 5-serie tok en knepen seier i har konkurranse med erkefienden fra Mercedes.
00:51
Publisert: