Skatten skal være på 25 øre per kilo fisk, og den vil gi kommuner med oppdrettsanlegg en kvart milliard kroner, skriver Klassekampen.

– Dette er nivået i en tilsvarende ordning i Skottland, og der lever næringen godt med det, SVs fiskeripolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes. Avisen trekker frem at oppdrettsnæringen har skattefordeler som andre bransjer ikke har.

– I startfasen gikk oppdrettskonsesjonene til lokale aktører. Det ga arbeidsplasser og skatteinntekter, altså en form for grunnrente. Med tiden har eierskapet blitt kraftig konsentrert, og den teknologiske utviklingen har ført til bratt fall i sysselsettingen, sier Fylkesnes.

– Ikke forsvarlig

Men administrerende direktør Geir Ove Ystmark i havbruksnæringens organisasjon Sjømat Norge har ikke troen på avgiftsforslaget.

– Vi vet at pris og valuta vil svinge, og det er ikke forsvarlig å legge opp til et langsiktig avgiftsregime basert på ekstraordinært gunstige betingelser, sier han og legger til at havbruksfondet, der hoveddelen av konsesjonsinntektene skal tilbake til oppdrettskommuner, må få komme på plass før nye avgifter foreslås.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.