Den sterke kritikken kommer frem i regjeringen ferske reviderte nasjonalbudsjett. Stortinget ba i fjor regjeringen vurdere om Oslos klimamålinger og tiltak på området kunne brukes som mønster for hele de statens virksomhet.

Finansdepartementets svar er et soleklart nei.

Kritikk

– Kommunen har ikke gjort rede for hvordan man har kommet frem til utslippseffektene som det regnes med. På flere områder er det også vanskelig å etterprøve sammenhengen mellom tiltakene som omtales og hvordan klimautslipp påvirkes, skriver Finansdepartementet.

En annen svakhet er ifølge regjeringen at befolkningsvekst, økonomisk vekst, teknologiutvikling og statlige tiltak fremover ikke inngår i kalkylene.

– Det mangler treffsikker metodikk. Det er også en svakhet at kostnadene ved tiltakene ikke inngår, skriver Finansdepartementet i den svært kritiske Oslo-gjennomgangen.

Forstår ikke

Det er byråd Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) som har ansvaret for hovedstadens klima- og miljøpolitikk. Det overordnede ansvaret for klimabudsjettet har finansbyråd Robert Steen.

– Det er første gang vi lager dette. Vi forsøker å se klima i sammenheng, ikke begrenset til den enkelte sektor, sier Bergs politiske sekretær Daniel Rees.

- Selvfølgelig er vi åpne for forbedringer, og systemet er ikke perfekt. Men det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke ser systemet og de viktige mekanismene for å synliggjøre tiltak som gjennomføres, sier Rees.

Han mener regjeringens kritikk-tekst fremtrer som en repetisjonsøvelse fra samfunnsøkonomene, uten noen fornyelse.

– Det er derfor de ikke har fått til utslippskutt de siste 30 årene, sier Daniel Rees.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.