Sindre Finnes gjorde over 3600 aksjehandler mens konen Erna Solberg var statsminister. Det tjente han om lag 1,8 millioner kroner på.

– Sindre har handlet langt mer enn det han har fortalt meg og Statsministerens kontor, sa Solberg på en pressekonferanse fredag.

Solberg tok til tårene: – Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som jeg er i dag
Høyre-leder Erna Solberg sier omfanget av ektemannens aksjehandel gjorde henne inhabil i flere saker som statsminister. Hun er imidlertid tydelig på at han aldri hadde innsideinformasjon. – Tillitsbrudd er alltid vanskelig, og ekstra vanskelig er det i en familie og i et ekteskap. Det gjør vondt for meg å være så hard mot Sindre som det jeg er i dag.
01:48
Publisert:

Leder av Stortingets kontrollkomité, Peter Frølich, sier at komiteen undersøker saken:

– Dette er en alvorlig sak, slik Erna sier. Den har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier han.

– Vi undersøker brudd på habilitetsreglene. Det har etter all sannsynlighet skjedd her, selv om Solberg har vært uvitende om forholdene.

Frølich sier Solberg vil møte i kontrollkomiteens høring. Der må hun svare på komiteens spørsmål.

– Kontrollkomiteen skal finne feil og stille regjeringer til ansvar for kritikkverdige forhold. Dette skal vi gjøre grundig, uavhengig av hvilken politisk farge man selv har, sier Frølich.

– Dette er langt mer omfattende enn vi tidligere har fått inntrykk av, og Solberg er selv åpen på at hun har vært inhabil. Nå må vi gjennom prosessen i kontrollkomiteen få mer klarhet og svar på spørsmål, sier stortingsrepresentant for Ap, Frode Jacobsen.

Høyre-leder Erna Solberg var tydelig preget under dagens pressekonferanse.
Høyre-leder Erna Solberg var tydelig preget under dagens pressekonferanse. (Foto: Heiko Junge)

Venstre: – Omfattende

Venstre-topp Grunde Almeland er ansvarlig for behandlingen av habilitetssakene i Stortingets kontrollkomité. Han ser alvorlig på saken:

– Dette er langt mer omfattende og alvorlig enn det som har kommet frem tidligere. Det er ingen tvil om at dette blir en viktig del av habilitetssakene i kontrollkomiteen utover høsten.

Almeland sier åpenhet er avgjørende for tillit.

– Derfor er jeg glad for at dette nå har kommet frem for offentligheten. Og det var en klok avgjørelse av Erna Solberg å offentliggjøre det, men samtidig er dette noe som burde kommet frem tidligere.

Venstre-topp Grunde Almeland mener Erna Solberg har et forklaringsproblem.
Venstre-topp Grunde Almeland mener Erna Solberg har et forklaringsproblem. (Foto: Mikaela Berg)

Venstre-toppen sier Solberg burde visst dette tidligere.

– Ethvert brudd på habilitetsregelverket er i seg selv alvorlig. Reglene har vært tydelige. Men når det viser seg at de ikke er blitt fulgt skikkelig, er det kontrollkomiteens oppgave å sørge for at de følges fremover. Dette er en oppryddingsjobb som er avgjørende for tilliten til oss politikere, sier han.

– Det overrasker meg. Det er tydelig at Erna Solberg har et forklaringsproblem, sa han til NRK etter pressekonferansen.

SV: – Uforståelig

– Det som nå er blitt kjent er dramatisk og uforståelig. Det er i særklasse viktig at en statsministers habilitet ikke kan trekkes i tvil, sier Audun Lysbakken. Han sitter i kontrollkomiteen for SV.

–Det er uforståelig at de føringene Statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel ikke ble fulgt opp. Det har han selvsagt ansvar for selv. Spørsmålet er likevel om Erna Solberg og SMK burde og kunne gjort mer for å ha oversikt over dette. Det blir et sentralt spørsmål når hun møter til høring i kontrollkomiteen, sier han.

Audun Lysbakken sier at saken er «uforståelig og dramatisk».
Audun Lysbakken sier at saken er «uforståelig og dramatisk». (Foto: Elin Høyland)

Lysbakken mener det er behov for en kraftig innstramning av lovverket.

– Jeg vil ta opp i kontrollkomiteen om vi nå trenger en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i forrige regjering, og samtidig forsikre oss om at det samme blir gjort i den nåværende, sier han.

Rødt: – Brøt sin plikt

Stortingsrepresentant for Rødt, Seher Aydar sier at saken er svært alvorlig.

– Erna Solberg innrømmer nå at hun brøt sin plikt til å skaffe seg oversikt over sin ektefelles aksjeinvesteringer og at hun i realiteten var inhabil i regjeringssaker uten å melde seg inhabil, deriblant saker om et av Norges tyngste industriselskaper. Det er svært alvorlig. Det er også lite tillitvekkende at hun først kommer med dette etter valget, etter å ha gitt en helt annen versjon før valget. Det ansvaret kan hun ikke skyve på sin ektefelle, sier hun.

Rødt-representanten sier at hun reagerer på at Solberg utelukker at hun har delt innsideinformasjon, samtidig som hun sier at det er «umulig å kategorisk utelukke» at han kan ha sett papirer eller fått med seg informasjon.

– Jeg opplever at Solberg fortsatt ikke legger alle kort på bordet og vil oppfordre henne til å gjøre det umiddelbart.

Frp vil ha økokrim på banen

Hans Andreas Limi, nestleder i Frp, sier saken er alvorlig og bidrar til å svekke tilliten til norsk politikk.

– Nå er det viktig å komme til bunns i hva dette egentlig betyr. Vi synes det er helt naturlig at Økokrim etterforsker denne saken i tillegg til at kontrollkomiteen fortsetter sitt arbeid. Nå har vi i flere år hatt saker gående der politikere har brutt regler og det svekker tilliten til det politiske systemet. For å rette opp dette bør i alle fall folk se at slike saker etterforskes på en skikkelig måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.