Det begynner tydeligvis å bli litt svett i taxfree-butikken. Det er ikke så rart. Arbeiderpartiets landsmøte, som starter torsdag neste uke, skal ta stilling til et forslag fra partiets helseutvalg om å avvikle taxfree-ordningen. Blir det flertall for forslaget i Ap, ligger det an til flertall på Stortinget for stopp eller brems i flaskeflyten.

Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på flyplassene, mener resultatet av en avvikling av taxfree bare vil være at nordmenn handler varene på flyplasser i utlandet før hjem­reisen. Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Oslo Economics for selskapet, ville 72 prosent av dem som er på utenlandsreise med fly, gjort kjøpet på en utenlandsk flyplass.

Noe av omsetningen vil ganske sikkert flytte seg til utlandet. Men sannsynligheten er stor for at det er færre som orker å slepe med seg én liter sprit, to flasker vin (eller fire flasker for den som dropper tobakk) og to liter øl fra en utenlandsk flyplass enn fra et taxfree-utsalg ved ankomst. Det er tross alt trangt nok i hattehyllene på flyet fra før.

Travel Retail Norway-sjef Håkon Fjeld-Hansen bekymrer seg også for konsekvensene for flyplassenes økonomi. Ifølge Fjeld-Hansen vil Rygge flyplass måtte legge ned hvis taxfree-inntektene forsvinner.

Hvis regnskapene må marineres i alkohol for at flyplasser skal gå i pluss, har flybransjen pådratt seg et alkoholproblem. Taxfree-ordningen er subsidiering av flytrafikk. Flypassasjerene premieres med billig alkohol. I tillegg får de billigere flybilletter fordi flyplassene kan finansieres med flaskesalg i stedet for høyere avgifter på flyselskapene. Når målet er å få klimagassutslippene ned, er det meningsløst å finansiere flytrafikk med avgiftsfri alkohol.

Taxfree-ordningen er populær. Men den bør avskaffes likevel. Til gjengjeld bør alkoholavgiftene innenlands senkes tilsvarende det avgiftstapet staten i dag har på taxfree-salget. Slik blir det litt billigere øl, vin og sprit for alle i stedet for veldig billig for den som flyr ofte til utlandet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.