– Espen Barth Eide holder industrien og LO for narr med dobbeltkommunikasjon om olje. Nå er katta er ute av sekken. Det er klart det er et signal om en ny retning når han er åpen for å ta den såkalte leterefusjonsordningen opp til drøfting, sier Stefan Heggelund.

Industrien er avhengige av stabile og konkurransedyktige betingelser, understreker han.

Krever svar

Letefusjon er milliardordningen der staten refunderer oljeselskapenes leteutgifter mot å ta pengene inn igjen i skatt på fremtidig inntekt som måtte komme. Særlig partienes ungdomsorganisasjoner har krevd ordningen fjernet. De mener leterefusjon stimulerer til ekstra leting etter olje og gass, som i stedet burde vært stoppet av klimagrunner.

Solberg-regjeringens nye plattform og et stort politisk flertall – inkludert Arbeiderpartiet – har avvist å strupe norsk oljeleting.

Utakt om leterefusjonsordning. Aps energipolitiske talsmann Espen Barth Eide (tv), her i dialog med direktør (og partifelle) Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass
Utakt om leterefusjonsordning. Aps energipolitiske talsmann Espen Barth Eide (tv), her i dialog med direktør (og partifelle) Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass (Foto: Aleksander Nordahl)

Derfor vakte det oppsikt da Arbeiderpartiets Barth Eide i et intervju i KIassekampen torsdag syntes å sette døren på gløtt for å revurdere hele leterefusjonsordningen.

– Ordningen settes i spill. Fra før har Barth Eide reist tvil ved systemet for å tillate tidlige investeringer før plan for utbygging og drift (PUD) er ferdig, til skade for leverandørindustrien. I tillegg kommer Aps evige seminar om konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Heggelund.

Han mener det nå er helt nødvendig at Ap-leder Jonas Gahr Støre griper inn og avklarer hva som egentlig er arbeiderpartiets standpunkter i petroleumspolitikken.

Jonas Gahr Støre sier til NTB at Arbeiderpartiet ikke har noen planer om å endre dagens oljeskattregime.

– Olje- og gassnæringen betyr mye for norsk økonomi og for arbeidsplasser i Norge. Ap støtter dagens oljeskatteregime og har ingen planer om å endre det. Dagens regelverk sikrer oljenæringen forutsigbare rammebetingelser og gjør det mulig å opprettholde kompetanse og gjøre langsiktige investeringer. Dette ligger fast, sier han.

– Det Espen Barth Eide er opptatt av, er for eksempel at våre ungdomspolitikere må få debattere alle sider ved vår tids største samfunnsutfordring, klimakrisen, inkludert skattespørsmål. Det er jeg enig med ham i. Det tåler vi, sier Støre i en epost til NTB.

Avviser

– Arbeiderpartiets oljepolitikk ligger fast. Men det er dumt å avskjære enhver diskusjon om den såkalte leterefusjonsordningen for all fremtid, sier Espen Barth Eide til DN.

Han mener refusjonen må kunne drøftes på ny hvis oljeleting en gang i fremtiden blir samfunnsøkonomisk ulønnsom av klimagrunner.

– Dette handler om tidshorisonten. Så det er ingen grunn til å idiotforklare AUF og andre ungdomsorganisasjonene for å ta opp saken, sier han.

Barth Eide mener kritikken fra industrien og regjeringssiden skytere utenfor mål:

– Jeg vil slå fast at det ikke er slik at jeg varsler en ny politikk fra Arbeiderpartiets side. Den ligger fast. Jeg har heller ingen tro på endringer i partiprogrammet eller på Ap-landsmøtet til våren. Men jeg synes industrien og tilhengerne av refusjonsordningen er for bastante – også i påstanden om at ungdomspartiene overser inntektene fra oljesektoren

– I diskusjonen tar industrien ikke tilstrekkelig inn over seg at verden kan komme til å se annerledes ut i fremtiden. Derfor er det legitimt av AUF å ta opp diskusjonen, sier Espen Barth Eide.

Vingler

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg mener også det er kritikkverdig at Ap-talsmann Barth Eide sår tvil om oljenæringens rammevilkår.

–Leterefusjonsordningen har bidratt både til å skape store verdier for staten. Dette er årsaken til at et bredt flertall, inklusive AP, har støttet opp om ordningen over tid. AP forsvarte av samme grunn ordningen varmt når de selv var i posisjon. At Eide vingler i dette spørsmålet skaper usikkerhet om en sentral del av rammebetingelsene for vår viktigste næring, sier statsråden.

Han er likevel noe beroliget av en del «brannslukking»:

–Jeg noterer meg at partileder Støre nå understreker at Ap stiller seg bak ordningen. Det er bra. Samtidig er det ikke noe godt tegn at partiets energipolitiske talsmann sår tvil den, sier Freiberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.