Etter stortingsvalget har det vært en omskiftning i formuetoppen på løvebakken. Mens Nikolai Astrup (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) fortsatt holder stand på toppen av listen, har Lisbeth Berg-Hansen, Svein Flåtten og Sigurd Hilles Stortings-exit banet vei for andre på de øverste plassene.

Blant disse er Frps Himanshu Gulati, som sitter i justiskomiteen. Den tidligere statssekretæren og formannen i Fremskrittspartiets ungdom (Fpu) står i ligningstallene for 2016 oppført med en formue på over 7,6 millioner i fjor – opp fra 4,3 millioner året i forveien.

Bykset på over tre millioner kroner tilsvarer en formuesøkning på over 77 prosent.

– Vært heldig

Formuen er den fjerde største på Stortinget, bak nevnte Astrup og Gahr Støre, samt Høreys Michael Tetzschner.

Gulati sier formuen blant annet skyldes leilighetskjøp. Frp-representanten, som er utdannet økonom, kjøpte sin første leilighet i studietiden.

– Både jeg og mine søsken har vært heldige å ha fått hjelp av foreldrene våre å investere i noen utleieleiligheter. Noe av boliglånet er nedbetalt og noe av formuesøkningen skyldes også at jeg har fått litt forskudd på arv.

– Hvor mange leiligheter er det snakk om?

– Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Gulati, men bekrefter at samtlige ligger i Oslo.

Gulati er fornøyd med økningen, men har ikke gjort seg noen tanker om hvilke fordeler det eventuelt gir som stortingsrepresentant å håndtere en betydelig formue. 33 av representantene på Stortinget står oppført med millionformuer, ifølge listene.

– Jeg har ikke sett tallene selv. Stortinget skal representere et tverrsnitt av befolkningen, og det føler jeg at det er, sier Gulati.

Raser opp i lønn

I motsatt ende av både formue- og inntektsskalaen er det flere nye stortingsrepresentanter som kan vente seg en opptur på lønningsseddelen fremover.

I tillegg til null kroner i oppført formue, hadde Marit Knutsdatter Strand (Sp) en nettoinntekt i fjor på drøyt 39.700 kroner – primært gjennom en jobb som landbruksavløser. Det var minst av årets nye på Stortinget.

I juni ble den faste godtgjørelsen for stortingsrepresentantene satt til 928.602 kroner.

– Det er jo et paradigmeskifte på flere måter, både inntekts- og arbeidsmessig. Samtidig som det blir mye penger som det gjelder å forvalte på rett måte, så blir det også nok arbeidstimer til å forsvare godtgjørelsen, sier 25-åringen, som var ferdig utdannet realfagslektor i vår.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) tjente minst av de nye stortingsrepresentantene i fjor.
Marit Knutsdatter Strand (Sp) tjente minst av de nye stortingsrepresentantene i fjor. (Foto: Peter Mydske/Stortinget)

Hun er fornøyd med den varierte sammensetningen av Sp-gruppen, som hadde en snittformue på rundt 350.000, ifølge fjorårets ligningstall. Foreløpig har hun ikke tenkt på noen investeringer, foruten å få betjene studielånet. Hun har merket seg at håndteringen av personlig økonomi fort kan få oppmerksomhet på Stortinget.

– Det gjelder å ha kontroll på sine egne anliggende når man skal ha ansvaret for å forvalte midlene til fellesskapet, sier Strand.(Vilkår)


Her er de fem vanligste engelskfeilene nordmenn gjør
Chris Unwin er Stortingets engelsklærer. Her gir han fem tips til nordmenn som vil bli bedre i engelsk.
01:57
Publisert: