Stein Ringen, Kina-kjenner og professor i politisk økonomi ved King’s College i London, har forståelse for at saken ikke er lett, men sier til Dagbladet at regjeringens taushet er «feil og pinlig».

– Den absolutte tausheten er dårlig for Norges renommé i verden, og ikke riktig i forhold til Kina, som er et brutalt og effektivt diktatur.

NUPI-direktør Ulf Sverdrup sier på sin side at norske myndigheter ikke har noe større ansvar enn andre land for å kommentere situasjonen til Liu.

– Nobelkomiteen har det, men ikke den norske regjeringen.

Ikke til hinder for kritikk

Samtidig mener han avtalen om normalisering av forholdet til Kina ikke er til hinder for å komme med kritikk.

– Det bør også være uproblematisk for norske myndigheter å uttale seg om Liu Xiaobos humanitære situasjon, og be om at han får helsehjelp og kontakt med sin familie. Men å kreve løslatelse og adgang til utreise er noe annet og mer komplisert, sier Sverdrup, som har en viss forståelse for at Norge trår ekstra forsiktig.

Heller ikke mandag ville statsminister Erna Solberg (H) kommentere kravet om løslatelse av Liu Xiaobo.(Vilkår)

Har Kim (32) kommet i bedre form av elsykling?
Episode 2: Påmelding. DN følger Kim Finseth (32) gjennom ett år mens han trener seg opp til Birkebeinerrittet 2017 - på elsykkel.
05:13
Publisert:
Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert: