– Kjell Inge Røkke har utmerket seg som en viktig industribygger, som har vært opptatt av arbeidsplasser og fellesskap. Desto mer skuffende er det da at Røkke på sine gamle dager ser det som sin viktigste oppgave å fylle frakkeforet med mest mulig penger og rømme landet.

Det sier Peggy Hessen Følsvik til DN tirsdag. Mandag sprakk nyheten om at en av Norges aller rikeste, Kjell Inge Røkke, flytter til Sveits.

Nå mener Følsvik Aker-eieren har valgt å rive ned ettermælet sitt som industribygger.

– Det som har gjort ham rik vender han nå ryggen. Heldigvis får ikke Røkke tatt med seg hverken fisken, oljen eller alle de flinke arbeidsfolka, som har sørget for rikdommen han nå ikke vil dele, sier hun.

I brevet der Røkke kunngjorde flyttingen skriver han:

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked.

Skuffet fagbevegelse

Nyheten om Røkke-exiten falt heller ikke i god jord hos arbeiderene på det tradisjonsrike verftet Aker Verdal.

– Vi har lenge vært stolt av å ha en norsk eier i Aker, og det var ikke sånn jeg så for meg at det ble en utenlandsk eier i selskapet, sier klubbleder Stian Sagvold.

Klubbleder på det tradisjonsrike Aker Verdal, Stian Sagvold, så ikke for seg at det var slik Aker skulle få en utenlandsk eier.
Klubbleder på det tradisjonsrike Aker Verdal, Stian Sagvold, så ikke for seg at det var slik Aker skulle få en utenlandsk eier. (Foto: Ole Martin Wold)

Utover det viser han til konserntillitsvalgt, Atle Tranøy.

Aker Verdal fikk nylig en gigantkontrakt plattform for Shell til en verdi av mellom to og tre milliarder kroner.

Ut mot venstresiden

I et intervju med DN i august var det Røkke selv som gikk hardt ut mot den politiske fløyen LO-lederen selv representerer.

– Venstresiden mener de eier det moralske kompasset, men det kan hende at enkelte som har tjent kapital også har et moralsk og samfunnsmessig kompass. Forskjellen ligger i oppfatningen av hvordan terrenget ser ut, og hvilke virkemidler som må til for å oppnå retningen og målene som kompassnålen viser, sa Røkke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.