– Vi følger situasjonen i London og England for øvrig veldig tett nå, men det er for tidlig å si om det som har skjedd vil endre vår vurdering av trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

– Det pågår nå en omfattende etterforskning i Storbritannia som ennå er helt i startfasen. Det vil nok ta noe tid før britisk politi får avklart identiteten til de som gjennomførte angrepet og de angriperne eventuelt har forbindelser til, sier Hugubakken.

Høyt trusselnivå

Han sier PST nå samler all informasjon og er i tett dialog med partnere internasjonalt for å få et godt grunnlag for å vurdere trusselbildet i Norge.

– Men vi ligger allerede på et relativt høyt nivå. Trusselnivået fra april hvor vi vurderte det som sannsynlig at det kan komme et forsøk på et terrorangrep i Norge, står seg fortsatt. Deler av terrorplanverket er aktivert i samarbeid mellom PST og politiet, sier Hugubakken.

Han sier det erfaringsmessig fort går et døgn eller to etter en terroraksjon før norsk politi har nok informasjon til at de kan gjøre en vurdering av trusselbildet. PST oppjusterte trusselnivået etter terrorangrepet i Stockholm 7. april for en periode for to måneder.

Mens PST før Stockholm-angrepet vurderte det som «mulig» at Norge kunne bli utsatt for terror i 2017, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland 9. mai at utviklingen den siste tiden har skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen oppjusteres til «sannsynlig».

Uendret i Danmark og Finland

Foreløpig holdes trusselnivået også i Danmark og Finland på samme nivå som før angrepet.

– Vi har en forhøyet beredskap, men det har vi hatt en stund, sier vaktsjef Henrik Brix hos Københavns politi til Ritzau.

Det danske sikkerhetspolitiet PET har så langt ikke uttalt seg om saken.

I Finland uttalte sikkerhetspolitiet etter angrepet i Manchester at trusselnivået fra november blir stående. I denne vurderingen heter det at det er en forhøyet risiko for angrep fra terrorister som handler alene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.