Torsdag var det høring i Stortingets helsekomité i saken om drift av flyambulanse i Norge.
Som DN skrev onsdag, har Lufttransport i avtalen med staten et krav om 95 prosent beredskap. April-tallet var 86,67 prosent i snitt, og verst var det ved Kirkenes-basen med 69 prosent.
Administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport FW as advarte under høringen det offentlige mot å avkorte betalingen til Lufttransport på grunn av manglende levering.
– Konsekvensen vil kunne bli at selskapet må innstille virksomheten. Vi har kjempet som løver for å få dette til, det vil vi fortsette med, sa Wilhelmsen.
Han mente man måtte se lenger enn å jakte syndebukker, enten det skulle være prosessen, helseforetakene, Babcock eller Lufttransport.
– Dersom vi ikke gjør noe, da har vi ingen tjeneste. Da vil det gå ut over liv og helse, sa Wilhelmsen.
Krever kansellering av kontrakt
Wilhelmsen pekte på selskapets store ekstrautfordringer ved å lære opp nye piloter.
– Hvis dette kombineres med at staten kutter betalingen på grunn av problemene med å levere beredskapen, risikerer vi å måtte stoppe umiddelbart. Det er lovkrav til finansiell styrke, sa han.
Som tapende part i anbudskonkurransen mener han det nå er kommet frem så mange kritikkverdige trekk ved prosessen at kontrakten med vinneren Babcock må kanselleres.
– Så må den lyses ut på ny med virksomhetsoverdragelse, sier Wilhelmsen.
Han har til nå tapt 13 av 97 piloter i dagens flyambulansetjeneste til andre etter at det ble klart at Lufttransport tapte kontrakten om en ny seksårsperiode til Babcock. 12 nye er rekruttert.
– Men det tar fem til syv måneder å lære dem opp, sier han.
I stortingshøringen torsdag sa han at 20 piloter til har fått andre tilbud.
– Vi har simulert virkningen av at 20 til slutter. Da bryter tjenesten sammen, sa Wilhelmsen.
Full pensjon og full lønn
Men Lufttransports flyvere koster. Pilotenes tariffavtale gir full pensjon fra 59 år, men samtidig kan pilotene fortsette å jobbe til 65. Det gir flere seniorer svært god økonomi, og pilotene står etter det DN kjenner til på for å beholde vilkårene.
– Ja, vi har piloter som hever både full lønn og full pensjon, bekrefter Wilhelmsen overfor DN.
– Men disse vilkårene var ikke med i vårt nye anbud, sier han.
Babcock-sjef Marius Hansen sier til DN at lønns- og pensjonsvilkår likevel ikke var grunnen til at forhandlingene om å overta Lufttransports piloter havarerte.
– Nei, vi var enige om lønn og pensjon, sier Hansen.
– Vil du kunne godkjenne pensjon fra 59 år samtidig med full lønn hos dine ansatte?
– Vilkårene blir en sak for forhandlingene, sier Hansen.
I rute
Babcock-sjefen forsikret under høringen torsdag at selskapet er i rute med å forberede overtagelse av flyambulansejobben fra sommeren 2019.
– Vi har fått over 500 kvalifiserte søkere, 242 er plukket ut til intervju, sa han.
Selskapets folk listet også opp at fly er i bestilling og base i Tromsø under forberedelse.
Operativ leder Hans Andersen i Babcock fortalte under høringen at deres nye fly har utstyr og instrumenter som vil gjøre innflyvningen tryggere, spesielt i dårlig vær.
– Vi forstår at det kan være en viss bekymring for operatørbytte. Men vi kommer til å være i gang med en sikker tjeneste med god kvalitet fra 1. juli neste år, sa Andersen.
Marius Hansen svarer kort på spørsmål om Babcock vil saksøke staten dersom deres inngåtte kontrakt skulle vil kansellert.
– Vi har en lovlig inngått kontrakt, sier han.
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum advarte under høringen mot å bryte inngåtte kontrakter uten materiell grunn, likeens prinsipielt mot å gå vekk fra anbud for å ansette flyvere direkte i staten.
Ifølge NHO er det bare Romania, Tsjekkia, Ungarn og Polen som praktiserer dette.(Vilkår)