– Jeg er både beæret og glad. Jeg føler stor ydmykhet for oppgaven, men fremfor alt er jeg enormt tent på å lede vårt store og stolte parti, sa Andersson rett etter at hun ble valgt til partileder på landsmøtet torsdag.

54-åringen kan dermed bli Sveriges første kvinnelige statsminister når Löfven om kort tid ventes å levere sin avskjedssøknad. Men veien dit er ikke bare en formalitet.

For noe av det første hun må gjennom, er en vanskelig budsjettprosess der hele regjeringsspørsmålet står på spill. Skal den rødgrønne mindretallsregjeringen fortsette, må den sikre seg budsjettstøtte fra både det røde Vänsterpartiet og det liberale Centerpartiet, og det er en hard politisk nøtt å knekke.

Intern strid

På lang sikt er den største utfordringen å samle partiet, samt finne en politisk retning som blir tydelig for velgerne og attraktiv nok til å få oppslutning fra de brede massene.

Om bare ett år er det valg, og meningsmålinger tyder enn så lenge på dødt løp mellom den rødgrønne og den borgerlige blokken.

Andersson har vært Sveriges finansminister siden 2014 og var før dette Socialdemokraternas finanspolitiske talsperson i to år mens partiet var i opposisjon.

Selv om hun og Löfven lenge har hatt et tett samarbeid, har hun en helt annen personlighet og bakgrunn.

Mens Löfven startet sin karriere som industriarbeider og fagforeningsleder, er Andersson en høyt utdannet økonom som drev med svømming på elitenivå som ung.

Og mens Löfven er kjent som en svært god forhandler på jakt etter kompromisser, beskrives Andersson som «litt kompromissløs», ifølge et portrett hos SVT.

Mye temperament

Hun er også en som sier ting rett ut, og som ifølge partikolleger har et sterkt temperament og kan virke hard på overflaten.

Som finansminister har hun imidlertid vært driftssikker og forsiktig, og før koronapandemien sørget hun for at statsbudsjettet gikk med overskudd fire år på rad.

– Dette er ikke noe jeg har gått og drømt om. Det som driver meg i livet, er å utgjøre en forskjell, skape et bedre land og en bedre verden. For meg har det aldri spilt noen rolle fra hvilken posisjon det skjer, sa hun da hun i september ble nominert til partileder.

Blant hennes uttalte prioriteringer er å få kontroll over gjengkriminaliteten, samt klima og velferd.

Andersson er ventet å holde sin innsettelsestale fredag, men allerede torsdag ga hun signaler om hva som er viktigst for henne fremover.

– Røyke ut volden

– Jeg krever at vi snur hver eneste stein for å bryte segregasjonen og røyke ut volden som truer hele vårt samfunnsfellesskap. Vi skal gjøre det på den måten som sosialdemokrater alltid har gjort, Vi skal si det som det er og gjøre det som kreves, sa Andersson ifølge SVT.

Samtidig har hun mye å ta fatt på internt i partiet, der ulike fløyer drar i ulike retninger. Spesielt venstrefløyen har vært misfornøyd med kompromissene som partiet har inngått for å beholde regjeringsmakten.

– En utfordring er å løse spørsmålet om hva det innebærer å være et sosialdemokratisk parti når arbeiderklassen er mindre, og embetsverket og middelklassen er mye større enn før sier statsviteren Jenny Madestam til TT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.