Tidligere i år bestemte regjeringen at inflasjonsmålet i Norge senkes fra 2,5 til 2,0 prosent. Tirsdag kveld sa finanskomiteen på Stortinget at den ikke støtter denne endringen.

Inflasjonsmålet innebærer at Norges Bank skal sette styringsrenten for å sikre en prisstigning (inflasjon) som over tid er nær 2,0 prosent, målt ved konsumprisindeksen. KrF, Ap, SV, Sp, Rødt og De Grønne sier alle nei til forskriftsendringen, skriver NTB.

KrFs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, sa onsdag formiddag til E24 at han «forventer at finansministeren lytter til flertallet i Stortinget».

Kronen falt som følge av nyheten. Da DN kontaktet Ropstad kort tid etter, var tonen en annen.

– Regjeringens domene

– Regjeringen ba om Stortingets mening, og da gjør vi i KrF det vi mener er riktig, men endringen er gjort og dette er regjeringens domene. Det burde tatt flere år før regjeringen valgte å sette ned inflasjonsmålet. Vi lar det bli med det, sier Ropstad.

– Vi mener det var feil å sette ned inflasjonsmålet. Vi frykter at resultatet blir høyere rente, sterkere krone og en svekkelse av sysselsettingen, sier han.

Den norske kronen svekket seg altså umiddelbart som følge av nyheten om at et flertall av finanskomiteen på Stortinget ikke støtter den allerede vedtatte senkningen av inflasjonsmålet til 2,0 prosent.

Reagerer

Lederen av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), reagerer sterkt på flertallets konklusjon.

– Et flertall av komiteen har uttalt at de mener det er feil å endre inflasjonsmålet. Det mener jeg – for å si det forsiktig – er ganske oppsiktsvekkende, sier Asheim til DN.

Høyre-representanten understreker at forskriftsendringen allerede er gjort, og at finanskomiteens uttalelse kun er en kommentar.

– Dette er det regjeringen som bestemmer, og det gjør den i samråd med fagpersoner. Norges Bank har også svart i brev at dette ikke kommer til å endre deres pengepolitikk, sier Asheim og fortsetter:

– Nå har finanskomiteen sagt hva den mener om endringen, men dette har ingen konsekvens utover at et flertall på Stortinget tydeligvis overprøver alle faglige råd og uttalelser fra Norges Bank.

Selv er Asheim ikke i tvil om at regjeringen har tatt rett beslutning.

– Grunnen til at inflasjonsmålet blir satt ned, er at innfasingen av store, nye oljeinntekter ikke kommer til å fortsette. Da er det naturlig å sammenstille inflasjonsmålet med landene vi konkurrerer med, sier han.

– Bør ta hensyn

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, står fast ved at hun forventer at regjeringen lytter til stortingsflertallet.

– Jeg regner med at regjeringen forholder seg til det stortingsflertallet mener. Når Stortinget mener noe annet enn regjeringen, må regjeringen som regel forholde seg til det, sier Aasrud til DN.

– Betyr det at du forventer at regjeringen snur og setter opp inflasjonsmålet?

– Det er opp til regjeringen å ta ansvar for det de fastsetter av forskrifter. Det trenger ikke å skje en endring i morgen, men regjeringen bør ta hensyn til stortingsflertallet i den langsiktige styringen, svarer Aasrud.

Hun er bekymret for eksportindustrien her til lands med et lavere inflasjonsmål.

– Vi er redde for at dette vil føre til at renten går raskere opp igjen og en sterkere krone. Det vil kunne skape problemer for eksportindustrien. Vi har en skjør sysselsettingsvekst. Dette er ikke tiden for å sette ned inflasjonsmålet, sier Aasrud.

Aasrud reagerer på at regjeringen ikke forhørte seg med finanskomiteen før de bestemte seg.

– Når en legger frem en stortingsmelding, må en forvente at Stortinget har en mening. Det spesielle i denne saken er at regjeringen ikke sjekket med Stortinget på forhånd, sier Aasrud.

«1. april»

Flere reagerer på onsdagens nyhet.

«Måtte sjekke kalenderen at det ikke var 1. april», skriver sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika på Twitter om at finanskomiteen vil ha inflasjonsmålet tilbake til 2,5 prosent.

Også NHOs sjeføkonom Øystein Dørum reagerer på beslutningen i finanskomiteen. Han beskriver det på Twitter som «meget oppsiktsvekkende», og skriver at man ikke kan endre rammevilkårene for kronekursen «hver måned».

Kritisk

SVs finanspolitiske talskvinne, Kari Elisabeth Kaski, sier at det er «ingen tvil om» at inflasjonsmålet er regjeringens domene.

— Vår kritikk går på at Siv Jensen ikke sikrer seg ryggdekning og et flertall på Stortinget før hun gjennomfører en så vesentlig endring. Det er uklokt når du har en mindretallsregjering, sier Kaski og legger til:

— Senkingen av inflasjonsmålet vil innebære økte renter i en tid der det gi negative utslag for norsk økonomi og industri. Jeg synes derfor at Siv Jensen bør lytte til bekymringen hos stortingsflertallet.(Vilkår)

Eldar Sætre om Salah, Liverpool og Statoil
01:26
Publisert: