Mæland deltar under statsminister Erna Solbergs (H) offisielle besøk til Kina 7.–10. april.
– Vi forventer at norske bedrifter fremmer gode samfunnsverdier, enten de opererer hjemme eller ute. Dette gjelder på områder som menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og korrupsjon, sier statsråden til NTB.
– I hvor stor grad vil disse spørsmålene være en del av dine samtaler med dine motparter på kinesisk side?
– Disse spørsmålene har statsministeren svart på, og jeg har ikke noe å føye til utover det. Hun sier at det først må opprettes en kanal, før man går i gang med en dialog, sier Mæland.
Hun henviser for øvrig til utenriksminister Børge Brende (H), som også deltar på reisen.
– Jeg oppfatter at vi kan ta opp de forholdene vi ønsker, men først må vi møtes, sier Mæland.
Kina frøs de politiske forbindelsene til Norge etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, men i desember banet en felles politisk erklæring vei for normalisering.
– Naturlig del
Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) ved Universitetet i Oslo har i mer enn 20 år arbeidet for å fremme menneskerettigheter i Kina gjennom utdannings- og forskningsprosjekter.
Cecilie Figenschou Bakke, som leder SMRs Kina-satsing, ser positivt på normaliseringen av forholdet, men legger overfor NTB til:
– Næringslivets samfunnsansvar, hvor menneskerettighetene er en integrert del, er forhåpentligvis en naturlig del av programmet når myndigheter og norsk næringsliv besøker Kina.
LO-leder Gerd Kristiansen, som selv blir med til Kina, ber regjeringen ha arbeidstakerproblematikk med seg på reisen.
– LOs deltakelse i seg selv vil bidra til et mer balansert fokus og setter anstendig arbeid og faglige rettigheter på dagsorden, sier hun til VG.
Enorme muligheter
Mæland reiser til Kina sammen med en rekordstor norsk næringslivsdelegasjon, som jubler over at de politiske forbindelsene nå er reparert.
– At vi normaliserer forholdet vårt og forhåpentligvis gjenopptar våre frihandelssamtaler, vil gi vårt næringsliv rammebetingelser og forutsigbarhet på linje med de vi konkurrerer med. Det er veldig viktig, sier hun.
– Vi vet at sjømat og akvakultur er utrolig viktig. Kina er den største produsenten og det største markedet for norsk sjømat, så mulighetene er enorme, understreker næringsministeren.
Blant de over 230 deltakerne i næringslivsdelegasjonen er Statoil-sjef Eldar Sætre, Telenor-sjef Sigve Brekke og Orkla-sjef Peter A. Ruzika. Også NHO-sjef Kristin Skogen Lund deltar.
Konsernsjef Stefan Ranstrand i Tomra, som lager systemer for pant- og avfallshåndtering, reiser også til Kina og har store forventninger.
– Vi regner med at Kina kommer til å bli det største markedet vårt på sikt, sier han til Finansavisen.
Seminarer om bærekraft, delingsøkonomi, helse, ren energi og smarte byer og samfunn står på programmet. Det gjør også havrommet, inkludert maritimt, olje og gass, bioøkonomi, sjømat, entreprenørskap og reiseliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.