Tirsdag ettermiddag lå den viktigste indeksen på Milano-børsen nesten tre prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før.
Også på andre europeiske børser pekte pilene nedover. I Oslo hadde hovedindeksen ved 14.30-tiden sunket 0,3 prosent.
Samtidig steg rentene på toårige italienske statsobligasjoner, noe som viser at investorene er blitt mer skeptiske til å låne landet penger.
Bakgrunnen er den politiske krisen i Italia, hvor president Sergio Mattarella har hindret de EU-skeptiske partiene Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen i å danne ny regjering. Dermed kan det gå mot nyvalg til høsten.
– Valget vil minne om en folkeavstemning om EU og euroen, sier Francesco Galietti fra konsulentselskapet Policy Sonar til nyhetsbyrået Reuters.
«Eksistensiell trussel»
Galietti beskriver nyvalget som en «eksistensiell trussel mot hele eurosonen». Andre analytikere har påpekt at Mattarellas motstand kan fyre opp under EU-skepsisen til M5S og Ligaen.
I tillegg kan partienes oppslutning styrkes hvis folk opplever at de urettmessig er blitt hindret i å danne regjering. Meningsmålinger viser at den sterkt høyreorienterte, innvandringsfiendtlige Ligaen har styrket seg siden det forrige valget i mars.
Den nye usikkerheten rundt eurosamarbeidet førte tirsdag til at den europeiske valutaen svekket seg mot dollar.
Fall i Asia
Norske kroner svekket seg betydelig både mot euro og dollar. Internasjonale valutaspekulanter pleier å selge seg ut av små valutaer i perioder med internasjonal økonomisk usikkerhet.
Også aksjemarkedene i Asia ble påvirket av den politiske uroen i Italia. De viktigste aksjeindeksene i Hong Kong og Tokyo falt henholdsvis 1,0 og 0,55 prosent tirsdag.
Mistillitsforslag i Spania
I Europa var børsen i Spania en av dem som falt mest den første delen av dagen. Årsaken her er trolig at også Spania står overfor en politisk krise. Opposisjonen har varslet mistillitsforslag mot statsminister Mariano Rajoy etter at partiet hans ble innblandet i en korrupsjonsskandale.
I Italia har den tidligere IMF-toppen Carlo Cottarelli fått i oppdrag å danne en midlertidig regjering. Men det er lite trolig at han får støtte i nasjonalforsamlingen, hvor M5S og Ligaen har flertall.
De to partiene har reagert sterkt på at Mattarella i praksis stanset deres forsøk på å danne regjering. Mattarella har forklart beslutningen med at partiene ønsket en finansminister som tidligere har sagt at Italia må vurdere å gå ut av eurosamarbeidet.
M5S-leder Luigi De Maio mener Matterella må stilles for riksrett, og Ligaens leder Matteo Salvini hevder Italia er «finansielt okkupert» av tyskere, franskmenn og EU-byråkrater.(Vilkår)