- Jeg har aldri sett for meg at Marine Le Pen vil bli Frankrikes neste president. Etter TV-debatten for noen dager siden er sannsynligheten lik null.

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron får støtte fra 62 prosent av de spurte i en  meningsmåling få dager før søndagens presidentvalg i Frankrike.  

En fersk markedsrapport fra analyseslskapet Citi Research anslår også at Macron  vil sikre seg 60 prosent av stemmene. 

Seniorporteføljeforvalteren Renaud Champion i finansselskapet La Française har  ingen tro på at høyrepopulisten Marine Le Pen vil sikre seg nøklene til Elyséepalasset. Han mener partiet vil gå på et knusende nederlag.

- Jeg tror ikke en gang Front Nasjonal vil klare å lede opposisjonen de neste fem årene. Hvis Le Pen får under 40 prosent av stemmene, kan hun få svært begrenset innflytelse, sier Champion som leder finansselskapets kredittstrategi.

Han understreker at han ikke snakker på vegne av selskapet, men deler sine personlige analyser av det kommende presidentvalget.

-Forventer børsopptur

Finanselskapet La Française er et fond som forvalter 60 millioner euro. De opererer innenfor flere områder, deriblant aksjer, rentepapirer og eiendom. Champion forventer at markedet vil få en svak opptur etter søndagens valg. Etter første valgrunde bidro oppslutningen om EU-vennlige Emmanuel Macron til en ganske markant opptur i markedene

-Jeg ser ikke for meg at det vil komme noen sterke negative markedsreaksjoner som følge av presidentvalget. Aksjemarkedet har vært i positivt farvann, og jeg tror denne utviklingen vil fortsette, sier han.

Champion mener det var større nervøsitet å spore  i markedet under opptrappingen til første valgrunde, da venstrekandidaten Jean-Luc Mélenchons hadde sterk fremgang på meningsmålingene. Dersom han gikk videre til andre valgrunde ville valget stå mellom to euroskeptiske kandidater på henholdsvis ytre venstre og ytre høyre.

Champion tror derimot det kan bli sterk uro i Front Nasjonals egne rekker hvis valgresultatet til Le Pen blir veldig dårlig.

-Mitt personlige synspunkt er at Front Nasjonal kan ende opp med bli splittet. Det er ikke et parti som står sterkt samlet, og skuffelsen over et svakt valgresultat kan trigge en intern eksplosjon i partiet, sier han.

Lav velgerentusiasme 

Finansmannen tror valgdeltagelsen tror  få velgere vil gå til urnene under søndagens valg. Mange av de venstreorienterte tilhengerne  har gitt uttrykk for at de  ikke vil stemme på noen av kandidatene søndag. Meningsmålinger fra IFOP,  gjengitt av NTB,  indikerer at 27 prosent av velgerne ikke vil stemme under søndagens valg.

-Jeg tror antallet stemmeberettigede franskmenn  som ikke avgir stemme kan ende et sted mellom 25-30 prosent, sier Champion.

Han sår også tvil om Macron vil klare å samle nok støtte til å få et parlamentarisk flertall bak seg.

-Det er stor usikkerhet om at Macron vil klare å få flertall i parlamentet, fordi mange av personene på valglistene vil være helt ukjent for velgerne, sier Champion.

-Men etter mitt syn det ikke verdens undergang. Han kan risikere å ende opp med en koalisjonsregjering leder av en statsminister fra det republikanske partiet eller sosialistpartiet, men det vil neppe gjøre en stor forskjell for finansmarkedene, sier han. 

Ikke bekymret 

På kontorene til analyseselskapet Morningstar i sentrum av Paris, er det også bare lave skuldre å se. Finansmannen og grunnleggeren Jan-Franqois Bay tror markedet vil puste lettet ut når stemmene etter søndagens valg er talt.

-Jeg tror markedet vil få seg en oppsving de neste dagene etter at Macron med all sannsynlighet sikrer seg valgsieren, sier han.

Han viser til at differansen mellom rentene på fransk og tysk statsgjeld, som gjennom valgkampen er blitt brukt som en slags fryktindikator for utfallet av valget, har blitt redusert. 

Det høye rentenivået på fransk gjeld har gått gradvis ned. Etter at mange aktører i finansmarkedene ble nervøse i forkant av første valgrunde, har  utviklingen de siste ukene vist en klar bevegelse fra typisk trygge investeringer til mer risikable investeringer.  

Hvis Le Pen mot alle odds går av med seieren tror han det vil utløse et børssjokk

-Reaksjonen kan bli like sterke som i 1981, da François Mitterrand vant presidentvalget. Det kom som et sjokk på mange at en sosialist og tidligere kommunist sikret seg makten. En rekke velstående  familier forlot landet, og aksjemarkedet falt med 30 prosent, sier Bay.

Se også(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Riksrevisjonen: Dårlig styring og kontroll i prosessen med salg av F-5 jagerfly
Både Forsvaret og Forsvarsdepartementet hadde mangelfull intern kontroll i prosessen med salget av F-5 jagerfly, ifølge en rapport fra Riksrevisjonen.
00:32
Publisert: